Új röntgengépekkel diagnosztizálnak a Szent Margit Kórházban

Az Európai Uniós támogatásnak köszönhetően 249,13 millió forintos forrásból öt röntgengép cseréje valósulhatott meg. Az eddig működő több mint húszéves, analóg gépek helyett immár korszerű, digitális műszerekkel végezhetik el a szükséges vizsgálatokat a kórház szakemberei. A modern, a mai kor követelményeinek megfelelő energiahatékony berendezések hozzájárulnak az észak-budai térségben élő betegek magas színvonalú és biztonságos ellátásához.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a projektzáró átadó ünnepségen az intézmény fejlődését és működését példaszerűnek ítélte. A tárcavezető kiemelte a kórház vezetőinek elkötelezett munkáját, amelynek révén a 2013 óta ismét önálló intézményben számos fontos fejlesztés megvalósulhatott. A miniszter hangsúlyozta: az új berendezések növelik a betegellátás gyorsaságát és biztonságát, aminek nagy jelentősége van, hiszen Óbuda–Békásmegyer és az agglomerációs települések lakosságát figyelembe véve közel 200 ezer (egyes szakmák tekintetében több mint félmillió) polgár egészségügyi ellátásáért felel a kórház.

Az egészségügy fejlesztése és a gazdaság növekedése párhuzamosan futó folyamatok – fogalmazott Varga Mihály. Ezért olyan versenyképes gazdasági környezet kialakítása a cél, amely stabil alapot képez az egészségügyi ellátórendszerek működtetéséhez is – tette hozzá.

Dr. Badacsonyi Szabolcs megbízott főigazgató az átadáskor elmondta: a kórház fejlesztési tervei között régóta szerepelt a Radiológiai Osztály korszerűsítése, ahol évente mintegy 20 ezer vizsgálatot végeznek, ezek között több száz daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A gépek cseréjét különösen sürgetővé tette, az átvilágító berendezés javíthatatlan meghibásodása és a felvételi berendezések amortizációja. A főigazgató külön köszönetet mondott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, Bús Balázs polgármesternek, hogy 25 millió forintos támogatásuk révén az intézmény az új gépek mellett a működtetésükhöz szükséges informatikai fejlesztéseket is meg tudta valósítani az uniós projekttel egy időben.

A beruházás, amellett, hogy javítja a térség betegellátásának minőségét, erősíti a betegek biztonságérzetét és egyben hatékonyabb működést tesz lehetővé. Az új röntgengépek nemcsak a betegek számára fontosak, az egészségügyi dolgozók számára kiváló munkaeszközt és biztonságos környezetet teremtenek, hiszen a korszerű, energiatakarékos diagnosztizáló berendezések kisebb sugárterhelést jelentenek a betegekre, a vizsgálatokat végző orvosokra és asszisztensekre egyaránt, emellett a környezetet sem terhelik a veszélyes hulladéknak számító röntgen filmmel és vegyszer használattal. A fejlesztés ezen túlmenően lehetővé tette az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg ellátás közötti korszerű elektronikus adattovábbítási rendszer megteremtését is, amely alapját jelentheti egy egységes kerületi teleradiológiai rendszernek.

Szent Margit Kórház 2013-ban nyerte vissza önállóságát. Ezalatt a három év alatt a kórház vezetése kiemelt figyelmet fordított a fejlesztésekre, úgy hogy eközben az intézmény mindvégig megőrizte pénzügyi stabilitását. A különböző beruházásokraeddig több mint 500 millió forintot tudott a kórház fordítani, részben saját forrásból, részben külső támogatások bevonásával. Ennek köszönhetően elindult a mammográfiás szűrés, új CT-labort alakítottak ki, felújítottak több osztályt (kardiológia, onkológia, szülészet-nőgyógyászat, terhesgondozó). Széles társadalmi összefogással adománygyűjtési akcióba kezdtek a kórház műtőfejlesztése érdekében. Ennek eredményeként korszerű endoszkópos műtőt adtak át tavaly nyáron. Az intézmény vezetésének további elképzelései között szerepel, a panelépületek energetikai felújítása és egy új, korszerű művese-állomás megépítése is.

231482