II. Belgyógyászati ( Nephrológiai és Gasztroenterológiai ) Osztály

Helye: 1032 Budapest, Bécsi út 132. B. épület 3. emelet 

Osztályvezető főorvos: Dr. Szász Máté Sándor Ph.D. 

Osztályvezető helyettes: Dr. Czirok Szabina Júlia 

Nefrológiai ambulancia vezetője: Dr. Arányi József 

Gasztroenterológiai ambulancia vezetője: Dr. Penyige József 

Főnővér: Rutkovszki Ildikó 

Információ (fekvőbetegellátás): 

Osztályiroda/ adminisztrátor : 06-1-430-4800 / 1191 

Orvosi szoba: 06-1-430-4800 / 1358 

Nővérpult : 06-1-430-4800 / 1243 

Ágyszám: 50 

Egyéb információ: 

Az osztály tevékenysége: az osztály nefrológiai profillal rendelkező belgyógyászat, amelyhez nefrológiai,  immunológiai és diabetológiai járóbeteg szakrendelés, gasztroenterológiai szakambulancia, endoszkópos  vizsgáló is tartozik. 

A nefrológiai betegellátás speciális vizsgálatai: diagnosztikus laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok és  vesebiopszia (mintavétel szövettani vizsgálatra). A nefrológiai betegek immunológiai és diabetológiai  gondozását komplex módon végezzük. 

Vesepótló kezelést igénylő akut veseelégtelenség kezelésében, illetve plazmaferezist igénylő immuno nefrológiai korképek ellátásában szorosan együttműködünk kórházunk dialízis állomásával 

A gasztroenterológiai ambulancia feladata a speciális emésztőszervi (gasztroenterológiai) betegek  kivizsgálása és kezelése. Szükség esetén a gasztroenterológiai betegek osztályos felvételéhez ágyat  biztosítunk. 

Az osztályhoz tartozik egy 4 ágyas belgyógyászati őrző, ahol a súlyos állapotban lévő betegek megfigyelése,  illetve akut beavatkozást igénylő kórképek ellátása történik (pl. szeptikus és akut veseelégtelen betegek  ellátása, sav-bázis háztartás korrekciója).

A betegfelvétel rendje: 

Reggel 08.00 és 16.00 óra között az osztály beosztott orvosai látják el a felvételre érkező betegeket. 16.00- 08.00 óra között, valamint vasárnap és ünnepnapokon ügyeleti rendben biztosítjuk a betegellátást. 

Ügyeleti időben beutaló nélkül jelentkező betegeket a kórházban ügyelő szakorvos kolléga látja el az  aktuális, kórház többi belgyógyászati osztályával közösen kialakított ügyeleti beosztás szerint. 

Ügyeleti időben készenlétes gasztroenterológus szakorvos és szakaszisztens biztosítja az urgens  gasztroenterológiai esetek ellátását. 

Rendszeresen tartunk tudományos referálókat, részt veszünk a belgyógyászati és nefrológiai  szakorvosképzésben, a medikus oktatásban, fogadunk ERASMUS hallgatókat. Az osztályon dolgozó  orvoskollégák rendszeresen adnak elő országos kongresszusokon magyar és angol nyelven.