Gyakran Ismételt Kérdések

Mire jó az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT)? Milyen előnyökkel jár az orvos és a beteg számára? Mennyiben gyorsítja az ellátást?

Az EESZT új, szolgáltatás orientáltabb betegellátási lehetőséget biztosít a magyar egészségügyi szolgáltatók számára. A betegeknek továbbra is a megszokott folyamatok adottak, ugyanúgy elmennek az orvoshoz, ha betegek, vagy rutin kivizsgálást, ellenőrzést szeretnének. Az orvos azonban az EESZT biztosította információk segítségével gyorsabban tudja felállítani a diagnózist, és hatékonyabb terápiát tud megállapítani a betege számára. Ha bármilyen okból mégsem érné el az EESZT-t, mondjuk az internetkapcsolat hiánya miatt, a korábban megszokott módon látja el a beteget, és az ellátási esemény adatait az általa használt medikai rendszer később automatikusan elküldi az EESZT-nek.

Milyen szülésfelkészítő programok vannak a kórházban?

Minden hónap első csütörtökén Hushegyiné Kovács Györgyi szülésznő és az osztály orvosai előadást tartanak a szülésről, apák szerepéről, a gyermekágyas időszakról és az osztály működéséről.

Harmadik csütörtökön gyermekorvosaink és védőnőink előadása, az újszülött fogadásáról, ellátásáról, az újszülött osztály rendjéről.

Negyedik csütörtökön szintén 16 órai kezdettel lehetőség nyílik szoptatási tanácsadóink, Bálint Viktória, és Krum Zsófia társaságában megbeszélni a baba táplálásával kapcsolatos kérdéseket.

Mit vigyünk magunkkal a kórházba, ha elérkezett a szülés ideje?

A Szent Margit Kórház szülészeti osztályának munkatársai ebben szeretnének segíteni, elkészítettek egy kismamamáknak szóló kisokost. A kórházi csomagot a 34. hét környékén már érdemes összekészíteni.

Mi kerüljön a csomagba?

A személyes iratok szükséges lesz, melyek ezek? Személyi igazolvány, lakcímnyilvántartó kártya, házassági anyakönyvi kivonat, vagy apasági nyilatkozat, TAJ- kártya, várandós anyák gondozási könyve és természetesen a korábbi leletek.

Mire lesz szüksége a kismamáknak?

A szülőszobai csomagba kerüljön tisztálkodási szer, két darab kényelmes hálóing, bugyi (lehet pamut, eldobható, bármi, ami kényelmes), nagyméretű betét, szőlőcukor, csoki, szénsavmentes ásványvíz, törülköző, zuhanyzós papucs és WC papír.

Ha tervezett császármetszésre kerül sor, akkor olyan kis üveget hozzon magával a kismama, amiből fekve is könnyedén lehet inni. Ezen kívül 2 darab 25 cm-es vízhatlan sebtapaszra is szükséges, amit a kórház patikájában is meg lehet vásárolni.

Ha apás szülésre készül a család, akkor a szülőszoba mellett található automatából meg lehet venni a kék színű sterilruhát, csak ebben lehet részt venni a szülésnél. Az apukák, hogy kényelmesen érezzék magukat, hozhatnak a papírruha alá pólót, és egy tiszta papucsot is, így nem lesz szükség külön cipővédőre.

A bőrönd-, ha van rá lehetőségük, inkább legyen sporttáska, mert a gyermekágyas osztályon keskeny szekrényekbe lehet pakolni.

A szülőszobai kis csomagon kívül, kerüljön a táskába törülköző, tiszta hálóing, kényelmes nadrág, póló, ruha (kinek mi a kényelmes) amiben napközben vannak, tiszta fehérnemű, és amire ebben a néhány napban szükség lehet – evőeszközök, kistányér, jó nagy bögre.

Az újszülöttek számára is javasoljuk a babacsomag összekészítését. Mire lehet szüksége a legkisebb családtagnak? A kicsik csomagjába kerüljön nedves törlőkendő, kis csomag pelenka, textilpelenka, popsikrém, 2 darab kisméretű cumisüveg vagy itatópohárka.

Látogatási idő

A Szent Margit Kórházban mindennap 17.00-19.00 óra között van lehetőség a bent fekvő betegek látogatására. A látogatási idő szabályozására a megnövekedett betegforgalom és a betegeink biztonságos ellátása érdekében van szükség.