Miniszteri támogató aláírás a kórházfejlesztésért

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda országgyűlési képviselője is csatlakozott az Óbuda Baráti Kör Egyesület által útjára indított aláírásgyűjtési kampányhoz, melynek célja felhívni a döntéshozók figyelmét a Szent Margit Kórház fejlesztésének szükségességére.

A III. kerület és az agglomerációs települések közel 200 ezres (egyes szakmák tekintetében több, mint félmilliós) lakosságának egészségügyi ellátásáért felelős észak-budai kórház 2013-ban nyerte vissza önállóságát, s azóta is folyamatosan fejlődik úgy, hogy mindvégig megőrizte gazdasági stabilitását. Az elmúlt három év során az intézményben többek között új CT labor jött létre, elindult a mammográfiás szűrés, felújítottak több osztályt (kardiológia, onkológia, szülészet-nőgyógyászat, terhesgondozó) és a kórház műtőfejlesztési kampánya eredményeként korszerű endoszkópos műtőt adhattak át. A fejlesztésekre több, mint 500 millió forintot tudott a kórház forítani, részben saját forrásból, részben külső támogatásoknak köszönhetően. Ez utóbbiból kiemelendő a III. kerületi önkormányzat és a főváros rendszeres segítségnyújtása.

Azonban mindezek mellett is világossá vált, hogy a Szent Margit Kórház csak akkor lesz képes hosszabb távon is a ma elvárható technikai színvonalon és gazdaságosan működni, ha megvalósítja kiemelt fejlesztési céljait: a küzponti műtő megújítását, a központi radiológia kialakítását korszerű digitális eszközökkel, továbbá panelépületei energetikai felújítását, és egy új, korszerű művese állomás megépítését. Ilyen léptékű fejlesztések ugyanakkor csak állami és európai uniós források bevonásával valósíthatók meg. Ennek első lépéseként -EU-s pályázati forrásból – 2015 év végére a kórház le tudja cserélni régi, analóg röntgenkészülékeit korszerű, digitális eszközökre.

Ezt ismerte fel az Óbuda Baráti Kör Egyesülete és a kezdeményezést támogató Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, amikor 2015 októberében elindította a kórház céljainak támogatása érdekében az aláírásgyűjtést. A kezdeményezés széleskörű társadalmi támogatásra talált, több agglomerációs önkormányzat is csatlakozott. A kezdeményezők abban bíznak, hogy ennek az összefogásnak köszönhetően a kórház megalapozottabban tuda döntéshozókhoz fordulni annak érdekében, hogy a szükséges források biztosíthatók legyenek.

230442

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda országgyűlési képviselője az elmúlt években már többször kifejezte és bizonyította elkötelezettségét a Szent Margit Kórház ügye iránt, így ezúttal is örömmel csatlakozott a civil és önkormányzati kezdeményezéshez. Egyetértett a kezdeményezőkkel abban, hogy a Margit Kórház meghatározó egészségügyi intézménye az észak-budai térségnek, melyre a jövőben is fontos feladatok hárulnak. A tárcavezető kifejtette: a fővárosi, ezen belül a budai egészségügyi fejlesztési koncepció részei lehetnek a Margit Kórház szükséges beruházásai is. Hangsúlyozta, számára példaértékű, hogy a Margit Kórház úgy képes folyamatos fejlődésre, hogy mindeközben meg tudta őrizni gazdasági egyensúlyát.

230444

 

“Ezeket az erőfeszítéseket pedig el kell ismerni azzal is, hogy támogatjuk az intézmény fejlesztéseit, amelynek köszönhetően hosszú távon is biztosítható lesz a magas szakmai színvonal és a gazdasági stabilitás egyaránt”. -tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

(forrás: obuda.hu)