Hogyan tovább stroke után?

Az évkezdő időpont és a havazás sem volt visszatartó erő, az újév első Egészség Akadémiai előadására is sok érdeklődő látogatott el.

STROKE… agyi érelzáródás… Ezt a betegséget nem csak az egyén, hanem a család, a hozzátartozók is nehezen élik meg. Fel lehet-e épülni abból az állapotból, amelyet egy agyi érelzáródás okoz. Az élet minősége megváltozik. Van, akinek újra meg kell tanulnia beszélni, vagy járni. Lehet-e teljes életet élni, vissza kaphatja-e a beteg önállóságát? Hogyan tovább?

230451

2016. január 04.-én 16 órai kezdettel erről tartott előadást a Szent Margit Kórház Egészség Akadémia keretén belül Dr. Plavecz Julianna, a Szent Margit Kórház Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa és két, az osztályon dolgozó segítője, Szilágyi Mónika, Oláh Anikó, a kórház gyógytornászai.

Az előadáson kiderült, hogy milyen lehetőségek és megoldások léteznek a komplex rehabilitáció segítségével a Szent Margit Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs osztályán a stroke-ban szenvedők számára. Azoknál a betegeknél, akiknél valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, hogy az az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet, korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget ad, ennek legfontosabb célja a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig. Kevesen tudják, hogy a stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező.

Az előadások végén kötetlen beszélgetésre is sor került, melynek keretében az érdeklődők személyes és szakmai kérdéseikkel is megkeresték az előadókat.