Több mint 22 ezer aláírás a Szent Margit Kórház fejlesztéséért

A tavaly októberben indított lakossági konzultáció során ennyi III. kerületi és a környező településeken élő fejezte ki egyetértését az Óbuda Baráti Kör Egyesület által megfogalmazott céllal, azaz a Szent Margit Kórház fejlesztésének szükségességével. A támogatói aláírásokat február 3-án dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vette át.

A 2015 októberében indított aláírásgyűjtés a döntéshozók figyelmét kívánja felhívni arra, hogy az egészségügyi ellátórendszer működési színvonalának javítása keretében, a Szent Margit Kórház fejlesztése is szükségszerű.

232300

Az aláírások átadását megelőző, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Pintér Endre a kezdeményező civil szervezet elnöke elmondta: „Az Óbuda Baráti Kör több alkalommal szót emelt a Szent Margit Kórházért, annak önálló működéséért. Az intézmény 2007-től 2013-ig a Szent János Kórház részeként működött, a függőségi viszony súlyos károkat okozott a kórházi gyógyító munkában, az óbudai betegellátásban. Tavaly októberben azért kezdeményeztünk aláírásgyűjtést, mert a Szent Margit Kórház az elmúlt harminc évben nem jutott hozzá jelentősebb fejlesztési forráshoz, leromlott az épületek állapota, elavultak a műszerek. Az Óbuda Baráti Kör fontosnak tartja, hogy Óbudán önálló és korszerű kórház működjön, ezért kértük a kerület lakóinak támogatását.”

Annak érdekében, hogy a fejlesztések a helyi lakosság szempontjából a legelőnyösebben valósulhassanak meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kezdetektől támogatta az Óbuda Baráti Kör Egyesület kezdeményezését. – mondta Bús Balázs. A polgármester példaértékűnek nevezte, hogy minden pártnak pártpolitikától függetlenül fontos volt, hogy kiálljon a kórház fejlesztésért.

Ez a több mint 22 500 aláírás az óbudaiak ugyanolyan támogatását jelenti, mint annak idején, amikor a kórházat a lakosság közös összefogásából, téglajegyeikből építették fel. A mostani támogatás pedig arról tesz tanúbizonyságot, hogy a közös akarat az, hogy a kórháznak a jövőben is önállóan és az óbudaiak, valamint az északi agglomerációban élők érdekében kell, működjön. – tette hozzá a polgármester.

232301

2006 – 2007-ben, amikor a kórházi ágyakat leépítették, működését lecsökkentették, látható volt, hogy a Margit –hídtól délre korszerű egészségügyi ellátást a III. kerületieknek és a többi érintett település lakosságának nem lehet biztosítani, ebben a térségben is szükség van egy önálló kórházra. Azzal, hogy az Orbán kormány visszaállította a kórház önállóságát, ezt a tényt elismerte. A kórház pedig azóta is bizonyítja létjogosultságát, illetve azt is, hogy veszteségek nélkül is lehet működtetni egy kórházat. – jelentette ki a III. kerület vezetője.

Meglátása szerint Budapest és a budai egészségügyi fejlesztésről beszélve egyértelműen kijelenthető, hogy a budai oldal ellátottsága rosszabb, mint a pesti oldalé, tehát elengedhetetlen lenne itt is a fejlesztés, szükség van a Szent János Kórház helyett egy korszerű kórházra a középső régióban, és északon az észak-budai agglomeráció lakosságának egészségügyi ellátását a Szent Margit Kórháznak kellene továbbra is felelősségteljesen ellátnia.

„A Szent Margit Kórház főigazgatójaként fontosnak tartom, hogy a helyi civil közösség, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr, Tarlós István főpolgármester úr, Bús Balázs polgármester úr és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett a kórház iránt, és támogatják fejlesztési elképzeléseinket.  – mondta dr. Badacsonyi Szabolcs. Bízom benne – tette hozzá a kórház mb. főigazgatója, hogy közös erővel meg tudjuk győzni a döntéshozókat, hogy a Margit Kórház méltó a támogatásra. Rövid és középtávú fejlesztési elképzeléseink között szerepel a központi műtő megújítása, központi radiológiai osztály kialakítása, a több mint harminc éves panel épületeink energetikai korszerűsítését elvégezni. Célunk egy olyan új művese-állmás kialakítása, amely ki tudja szolgálni a megnövekedett igényeket.”

232299

Az óbudai delegáció tagjai a beszédek után átadták az aláírásokat dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkárnak, majd Bús Balázs polgármester egy a miniszterelnöknek írt levelet is átnyújtott, amelyben arra kéri Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy a budai egészségügyi ellátórendszer fejlesztésével összhangban a kormány biztosítson forrásokat, a regionális feladatok ellátó óbudai intézmény fejlesztéséhez.

232302