Március az endometriózis hónapja

A Szent Margit Kórház idén első alkalommal csatlakozik az Endometriózis Magyarország kampányához, amely során a betegségre és annak kezelési módjaira szeretnénk felhívni a nők figyelmét. Nemzetközi kutatások szerint 190 millió embert érint világszerte az endometriózis. A megdöbbentő számadat mögött megannyi fájdalommal élő nő áll, számtalan meg nem született gyermek és rengeteg tévhit.
További részletek: https://endometriozismagyarorszag.hu/
Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén.  Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.
A kampány során célunk:
  • hogy Intézményünk online felületein minél szélesebb körben megismertessük az endometriózis tüneteit, annak érdekében, hogy az érintettek mielőbb szakértő kezek közé kerülhessenek, és ne teljenek el évek, vagy akár évtizedek a diagnózisig,
  • hogy a nők időben felismerjék a tüneteket, és megfelelő kezelésben részesüljenek, hogy ne érezzék magukat egyedül, a környezetük végre komolyan vegye a panaszaikat, hogy újra fájdalom nélkül éljenek, és hogy lányaink egészségtudatosabbak legyenek: ne higgyék el, hogy a fájdalmas menstruáció normális, mert nem az!

Március hónapban viseljük a kampány szimbólumát a sárga szalagot, és kommunikációs tájékoztató anyagokkal segítjük azokat a nőket, akik érintettek a betegségben.