Kiválósági Központ elismerést kapott a Nephrológiai Osztály és Művese Állomás

„Kiválósági  Központ” elismerés a Nefrológiai Osztály és Taraba István Művese Állomásnak

Budapest, 2017. december 12. A Szent Margit Kórház Nefrológiai Osztály és Taraba István Művese Állomáson ünnepélyes keretek között, mintegy 50 résztvevő jelenlétében leplezték le a „Kiválósági Központ” elismerő címet tanúsító emléktáblát.

Prof. Dr. Reusz György, dr. Polner Kálmán dr. Haris Ágnes PhD., Prof. Dr. Rosivall László

Az avató ünnepségen jelen voltak és köszöntő beszédet mondtak Prof. Dr. Reusz György, a Magyar Nefrológiai Társaság elnöke, Prof. Dr. Rosivall László a Magyar Vese Alapítvány Kuratóriumi elnöke, dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója és dr. Haris Ágnes Ph.D. a Nefrológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

Az ünnepi esemény házigazdája Dr. Polner Kálmán volt, aki 19 évig osztályvezető főorvosa volt az osztálynak. Bevezetőjében külön is köszöntötte Dr. Markovits Györgyöt, a Kórház korábbi főigazgatóját, aki a kórház hihetetlen mértékű bővítése mellett arra is nagy gondot fordított, hogy az akkori legjobb szakembereket hívja meg az új osztályok élére. Így került kinevezésre az akkori legismertebb hazai nefrológus Dr. Taraba István professzor, aki az új osztályt és műveseállomást rövid időn belül az ország egyik legjelentősebb nefrológiai központjává fejlesztette.

A Nefrológiai Osztály és Művese Állomás történetét dr. Haris Ágnes PhD. mb. osztályvezető főorvos ismertette. Tisztelettel emlékezett meg ő is a korábbi vezetőkről, közöttük Taraba professzorról, akinek tiszteletére az osztály fennállásának 25 éves évfordulóján emléktáblát helyeztek el abból az alkalomból, hogy a Művese Állomás az ő nevét vette fel.

Elismerően szólt Dr. Polner Kálmán osztályvezetői tevékenységéről is, aki munkájáért 2011-ben Nefrológiáért Életműdíjban, 2015-ben Korányi Sándor díjban, 2016-ban Pro Óbuda díjban részesült. Haris főorvosnő a legmagasabb minősítést jelentő III-as progresszivitási szinten működő osztály szakmai eredményei mellett az oktatás terén végzett kimagasló színvonalat tartotta a legfontosabbnak. 2016-tól a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának tagjaként a PhD orvosképzésben is aktívan részt vesznek, a medikusok, a szakorvosjelöltek és szakdolgozók képzése mellett.

Prof. Dr. Reusz György

Ezt követően Dr. Reusz György professzor úr, a MANET elnökeként köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a „Kiválósági Központ” vagy nemzetközi elismertsége alapján a „Center of Excellence” díjat a Magyar Vese Alapítvány 2007-ben azzal a céllal alapította, hogy a hazai vesegyógyászat legjobb központjai közül is a legkiválóbbakat díjazzák. A hazai díjak közül ez a legmagasabb szakmai elismerés, amit eddig 3 egyetemi Klinika, és 2 állami kórház nefrológiai központja kapott meg. Örömét fejezte ki, hogy az egyik legnagyobb nefrológus, Taraba professzor úr által alapított osztály az ő tanítványainak nyomdokán elérte, hogy méltán a legjobbak közé kerüljön.

Prof. Dr. Rosivall László

Dr. Rosivall László professzor a Vesealapítvány képviseletében azt hangsúlyozta, hogy az általuk alapított díj odaítéléséhez szigorú feltéteknek kell megfelelni: elsősorban nemzetközi szinten is elismert gyógyító és tudományos munkássággal, irodalmi publikációkkal, nemzetközi szakmai fórumokon tartott előadásokkal, valamint tudományos fokozattal rendelkező szakemberekkel, akiknek munkájához nemzetközi szintű infrastruktúra áll rendelkezésre. Kiemelt feladatként szükséges foglalkozni a beteggondozás, betegoktatás, a prevenció, a rehabilitáció és a betegek életminőségének javítása mellett a szakmai utánpótlás nevelésével és oktatásával. Professzor úr kiemelte, hogy a Szent Margit Kórház Nefrológiai Osztálya már az 1985-1990-es években is kiemelkedett a hazai központok közül és az alapító első osztályvezető főorvos, Taraba István professzor vezetésével az ország egyik nephrológiai központjává vált. Taraba professzor halála után tanítványa, Dr. Polner Kálmán folytatta az igényes szakmai munkát, és ma már Dr. Haris Ágnes főorvos kanadai tapasztalataival és szemléletével nemzetközi tekintélyt szerzett az itt folyó tevékenységnek, amit ő a Diósjenőn folyó multidiszciplináris betegoktató program eredményei tekintetében igazi hungarikumnak minősített.

Dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató köszönetet mondott az osztály valamennyi dolgozójának. Elmondta, hogy személyes elkötelezettségén túlmenően az osztály szakmai tevékenységét és elismertségét is látva igyekszik a lehetőségek szerint kiemelt támogatást biztosítani a nefrológia további fejlődéséhez. Így a jelenleg folyó legnagyobb országos fejlesztést jelentő otthoni hemodialízis program bevezetéséhez, az egyedi működési engedély birtokában utolsó lépésként a finanszírozási feltételek biztosítását várják, bízva abban, hogy ezzel hozzásegítik a magyar vesebetegeket a jelenleg elérhető legmagasabb minőségű kezeléshez.

A köszöntők után Dr. Polner Kálmán felkérte Főigazgató Úr mellett Dr. Reusz György és Dr. Rosivall László professzorokat az emléktábla leleplezésére. A réztábla külön érdekessége, hogy fő motívumát Melocco Miklós Kossuth díjas szobrászművész készítette. A tábla egy mezei zsurló füvet ábrázol, mely ősidők óta vizelethajtóként és vesefunkciók javítására használatos gyógyszer, hatékonyságát napjainkra már tudományosan is bizonyították.

dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató

Az emelkedett hangulatú esemény méltó megünneplése volt a Szent Margit Kórház és a Nephrológiai osztály számára egyaránt komoly elismerést jelentő cím elnyerésének.