Február a szív hónapja

Minden századik magyar gyermek szívfejlődési rendellenességgel születik.  A korszerű terhességi szűrővizsgálatok ellenére a születések közel 4 százalékánál fordul elő valamilyen fokú fejlődési rendellenesség. A Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség (CHD – Congenital Heart Disease) Hete  azért jött létre, hogy szélesebb tájékoztatást tudjon nyújtani erről a gyakori születési rendellenességről, amelynek előfordulása hazánkban 1 százalék.

Már a megtermékenyítés után egy hónappal felismerhető az élénk lüktetés a későbbi keringési rendszer középső részén. A szív végleges formájának kialakulásában az utolsó lépés már a születés után történik, amikor az újszülött keringése “leválik” az anyai keringésről, és önálló lesz. A szív kialakulásának folyamata a magzati fejlődés különböző lépcsőfokain sérülhet, ilyenkor jöhetnek létre a szív fejlődési rendellenességei. A szívfejlődési rendellenességek közül néhányat már a csecsemő születése előtt felfedeznek, egy másik részüket a születést követően állapítják meg, de vannak olyanok is, melyekre jóval később derül fény. Hazánkban a veleszületett szívhibák előfordulása nagyságrendileg 1%.

További információ:

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/februar__a_sziv_honapja?fbclid=IwAR2ncvH054WfxVkJPWw5ab5zjxlvnCvTbd1yTeaZfCunTIoOxj1k6hH_vv4