Schöpf-Merei Ágost emlékérmet kapott Katona Ferenc professzor

Schöpf-Merei Ágost emlékérmet kapott a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztály alapítója, Katona Ferenc professzor a Magyar Gyermekorvosok Társaságától. A Fejlődésneurológiai Osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik az egész országra kiterjedően.

Eredendően idegsebészként, mégis a Gyermekorvosok Társaságától kapta az elismerést, azokért a diagnosztikai és terápiai módszerekért, amelyeket az évek során kidolgozott, s amelyek segítségével az osztályon kezelt sérült csecsemők majdnem fele egészségesen térhet haza. A professzor úr által kifejlesztett diagnosztikai és terápiai módszerek egyrészt a központi idegrendszer agyi részének működésével, másrészt a gerincvelő működésével foglalkoznak és az idegrendszer fejlődésével függnek össze.

223095Katona professzor szakmai pályafutása alatt, húsz éves idegsebészeti működése során, megtartotta a fejlődés iránti érdeklődését. Még orvostanhallgatóként másfél évet töltött ösztöndíjjal Szentágothai János professzoranatómiai intézetében, majd részben ennek hatására – már, mint idegsebész – végezte el az ELTE Biológiai fakultását. Másfelől elektrotechnikai érdeklődése is segítette a fejlődési rendellenességekkel és az agy sérüléseivel kapcsolatos idegrendszeri károsodások korai kezelésében.Az idegsebészetben eltöltött 20 év alatt részt vett a gyermekosztály megszervezésében. Sok olyan csecsemőt és kisdedet operáltak, akinek a műtét megmentette az életét, de túl magas arányban idegrendszerileg károsultakká váltak.

[g-gallery gid=”87″ random=”1″ watermark=”1″ pagination=”inf_scroll”]

Így az 1970-es években azon igyekezett, hogy ezeket az agyi károsodásokat különböző módszerekkel, korán fel lehessen ismerni és kezelhetővé illetve gyógyíthatóvá lehessen tenni. Sikerült olyan osztályt szerveznie, ahol kizárólag erre összpontosíthattak munkatársaival együtt. Ezt az osztályt a Svábhegyi Gyermekgyógyászati Intézetbennyitották meg, 1975-ben, mint Fejlődésneurológiai Osztályt. Ebből végül önálló szakmai ágazat lett.

Nyolc évvel ezelőtt a Svábhegyi osztályt mintegy 70 milliós költségvetéssel egészítették ki, majd néhány hónappal később, a számos racionalizálási hullám során megszüntették a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet. A fejlődésneurológiai osztályt a Szent Margit Kórházfogadta be.

A Szent Margit Kórházban hamarosan sikerült az osztálynak magára találnia Berényi Marianne professzor asszonyirányításával, Katona Ferenc professzor pedig hálás a kórház vezetésének, hogy támogatták munkában maradását. Természetesen ma már munkatársai látják el az osztály felelősségteljes és adminisztrációval terhelt vezetésétől kezdve a csecsemőkkel való sokoldalú munkát és az oktatás nagy részét. E nélkül nem lehetett volna, és a jövőben sem lehet fenntartani ezt az osztályt, amely szakmai specialitásánál fogva, országos ellátási kötelezettségű, a progresszív ellátás legmagasabb szintjén képviseli.

A ma 90 éves, több nyelven beszélő professzor hosszú pályafutása alatt, számos könyvet jelentetett meg idehaza és külföldön, illetve szakmai közleményeket publikált különböző szakfolyóiratokban. Mindez hozzájárult oktatói munkájához, amelyet hazai és külföldi egyetemeken tanfolyamszerűen tartott és vezetett és vezet a mai napig.

A professzor szerint, a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai osztályán kivizsgált idegrendszeri károsodásra gyanús csecsemők között sokkal több koraszülött van és neuroterápiára is  több szorul mint régebben.

A kórház összes dolgozója nevében, gratulálunk Professzor Úrnak a kitüntetéséhez!

A fotókat készítette: Revai Sára

[g-slider gid=”87″ width=”100%” height=”55%” random=”1″]