Margit-napi ünnepség

A Margit-napnak hagyománya van a Szent Margit Kórházban. 2013 óta ünnepeljük, melynek különlegessége, hogy egészségügyi dolgozóként önmagunkról nem a hagyományos Semmelweis-napon emlékezünk meg, hanem az intézmény névadója, Szent Margit neve napján.

Az elmúlt évek hagyományos rendezvényeinek megtartását a járványhelyzetre való tekintettel, idén nem a megszokott formában áll módunk megrendezni. 2021. június 10-én egy kis ünnepséget szerveztünk, amelyen jelen volt Dr. Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára, Dr. Ralovich Zsolt az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója és dr. Nagy Mihály a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Horváth Ildikó az ünnepségen mondott beszédében a nyolc éve újra önállóvá vált 124 éves kórház dolgozóinak a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállását köszönte meg.

„Szeretettel, hálával és büszkeséggel köszöntöm mindannyiukat. Szeretettel gratulálok a ma ünnepelt évfordulóhoz. Hálámat fejezem ki minden dolgozójuk hősies helytállásáért, amelyet a járvány idején tanúsított, azért, hogy türelemmel, fegyelmezetten, elkötelezetten végezték munkájukat. Büszke vagyok arra, hogy a magyar egészségügy hozzáértésének, felkészültségének, betegek iránti elkötelezettségének a legjavát adta a járvány idején is. A Szent Margit Kórház ahogy a fennállásának 124 éve alatt sokszor már bizonyított,  nemcsak átvészelte a járványt, hanem megújulva, megerősödve szolgálja az e városrészben élőket.”

Ralovich Zsolt az eseményen mondott beszédében a közös jövőről, a betegellátás magas színvonalon történő működéséről és az összefogás erejéről beszélt a jelenlévő dolgozóknak. „Intézményünk január óta Centrumkórházként a Szent János Kórház, a Szent Margit Kórház és a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház működését koordinálja.

A három kórháznak közösen kell biztosítania Észak Buda és a környező települések lakosságának fekvőbeteg ellátását, közösen kell kidolgoznunk és megvalósítanunk a régió egészségügyének optimális megszervezését. Ebben a munkában egyenrangú partnerként tekintünk minden kórházra és számítunk a kórházak minden dolgozójára. A járványhelyzeti együttműködés a kórházak között is megvalósultÚgy gondolom, hogy az elmúlt időszak küzdelmeire emelt fővel tekinthetünk vissza, az összetartás, önfeláldozás, kitartás és a kiváló csapatmunka eredményeként harmadszor is le tudtuk győzni a vírust.
Köszönöm Önöknek a felelősségteljes, önzetlen hozzáállást!

Ezt követően Nagy Mihály, az intézmény főigazgatója egy Charles Darwin idézettel kezdte beszédét: „Nem a legerősebb és nem a legokosabb marad életben, hanem az, aki leginkább képes a változásra.”

„A mögöttünk álló egy év igencsak próbára tette a Szent Margit Kórházat és az itt dolgozó szakembereket, akiknek napról napra kellett bizonyítania, hogy készek a változásra és változtatásra, amit ez a pandémia kikényszerített. Emberként is helyt álltak, bizonyítva azt, hogy egy jó kollektíva a nehézségekben az egymásra támaszkodó összefogással megbirkózik az olyan kihívásokkal is, melyekkel eddig nem találkozott. Ehhez szükséges volt az, amit a régi mesterektől tanultunk, hogy az ember a saját lelkiségével és emberiségével is gyógyít. Ennek szép példáival nap, mint nap találkoztunk a járvány ideje alatt is.”
Beszédében kihangsúlyozta annak a fontosságát is, hogy egy városi kórház – jó értelemben – a városi élet szerves része, az ott zajló munka és élet kihat annak a közösségnek a mindennapjaira. Ennek fényében kell a továbbiakban is Kórházunknak szolgálni az itt élők egészségét és gyógyulását.

Az ünnepi beszédek után került sor a főorvosi és adjunktusi kinevezések átadására, és a nyugdíjba vonult kollégák búcsúztatásra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően egy zenei programmal, a Philharmonic Brass Quintet öröm koncertjével  zártuk a programot, ezzel köszöntük meg Kórházunk minden munkatársának a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállást, és emberfeletti munkát.