Margit-napi ünnepség a Budapesti Szent Margit Kórházban

A Margit-napnak hagyománya van a Szent Margit Kórházban. 2013 óta ünnepeljük, melynek különlegessége, hogy egészségügyi dolgozóként önmagunkról nem a hagyományos Semmelweis-napon emlékezünk meg, hanem az intézmény névadója, Szent Margit neve napján.

2024. június 10-én  ünnepséget szerveztünk, amelyen jelen volt Tarlós István Budapest korábbi főpolgármestere, Deli Mária ápolási igazgató (Országos Kórházi Főigazgatóság, Ápolásügyi Koordinációs Igazgatóság), az Észak-budai Szent János Centrumkórház menedzsmentjének képviseletében Dr. Ralovich Zsolt főigazgató, Dr. Molnár-Gallatz Zsolt stratégiai főigazgató-helyettes, Dr. Prof. Dr. Winkler Gábor orvosigazgató, Molnár Beatrix ápolási igazgató, Hajós István az "Egy lépéssel több alapítvány" alapítója, és a Budapesti Szent Margit Kórház menedzsmentje, munkatársai.

Dr. Virág József mb. főigazgató  ünnepi köszöntőjében visszatekintett az elmúlt időszakra, az Intézményben zajló felújításokra, és megköszönte a kórház minden dolgozójának a betegellátásban tanúsított fáradhatatlan és áldozatos munkáját:

"Ez a különleges nap, alkalmat ad arra, hogy egy pillanatra megállva néhány gondolat erejéig értékeljük az eredményeinket és elismerjük a Kollégáink munkáját, valamint közösen ünnepeljük az egészségügyi és az egészségügyben dolgozókat.

Úgy gondolom, az elmúlt időszakra emelt főveé tekinthetünk vissza. Az önfeláldozás,  a kiváló csapatmunka eredményeként Kórházunk továbbra is sikeresen tudja biztosítani az itt élők, a kórházunkba bekerülők mindennapi egészségügyi ellátását."

 

Skarupa Anita ápolási igazgató asszony köszöntőjében a bennünk rejlő küldönleges értékekről beszélt, amelyek elengedhetetlenek a betegellátásban, az ápolásban:

"A kitartás, empátia, a munkánk szeretete, a betegek szeretete. Világunkban, a rohanó mindennapokban, a szakmai kihívások, a fejlett és hatalmas ütemben fejlődő technológia mellett is felbecsülhetetlen érték a betegek számára egy kedves szó, egy kézfogás, néhány perc figyelem, a támogatás. A betegekért való munka tudással, szívvel lélekkel, a  kedves emberek, a szíves fogadtatás, a családias környezet, az egymással való törődés. Talán ebben van a varázs. Talán Önökben, Bennetek rejlik a varázs.  Sok erőt és sok varázst kívánok még az Intézmény falai között."

 

Hajós István, "az egy lépéssel több alapítvány" alapítója évek óta támogatja a Budapesti Szent Margit Kórházat:

"Az alapítványunk öt támogatási területe között az egészségügy is szerepel. Én szeretek különc lenni annyiban, hogy nem csak a betegeket, hanem a dolgozókat is szeretném megünnepelni és támogatni."

 

Az Intézmény menedzsmentje a hagyományoknak megfelelően jutalmazza kimagasló tevékenységet végző Kollégákat. Főigazgatói/igazgatói dicséreteket, adjunktusi előléptetéseket adtunk át és elbúcsúztunk a nyugdíjba vonuló Kollégáinktól, megköszönve az évtizedekig, vagy évekig tartó áldozatos, kitartó munkájukat.

Az igazgatói köszöntők után került sor a dicséretek és kinevezések átadásra.

A Szent Margit Kórházban a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkájáért Főigazgatói dicséretben részesültek:

 • az I. Belgyógyászat – Kardiológia és Kardiológiai Rehabilitációs Osztály munkatársai – képviseletében dr. Varjú Imre osztályvezető és Jacsó Mária főnővér
 • a II. Belgyógyászati (Nephrológiai és Gasztroenterológiai) Osztály munkatársaiképviseletében dr. Szász Máté osztályvezető és Rutkovszky Ildikó főnővér
 • a IV. Belgyógyászat - Általános Belgyógyászati Osztály munkatársaiképviseletében dr. Lengyel Zoltán osztályvezető és Löveiné Simon Irán főnővér
 • a Művese Állomás munkatársai - képviseletében dr. Szász Máté állomásvezető és Kémenes Zoltán főápoló

 

 

 

 

A Szent Margit Kórházban végzett kiemelkedő szakmai munkájáért Orvos Igazgatói dicséretben részesültek:

 • Iványiné dr. Cseh Ibolya, a Központi Gyógyszertár főgyógyszerésze
 • Ivánka Attila, a Központi Műtő műtővezető főorvosa
 • Gutman Tamás, a Fájdalomambulancia főorvosa

 

 

 

 

 

A Szent Margit Kórházban végzett kiemelkedő szakmai munkájáért Ápolási Igazgatói dicséretben részesültek:

 • Geluhné Mészáros Gabriella, a Központi Műtő, főműtősnője
 • Maczó Henriett, a Szülészeti - Nőgyógyászati Osztály osztályos főnővére
 • Nagyfi Zsófia, a Sebészeti Osztály szakápolója
 • Rieder Mária, az Onkológiai Osztály szakápolója

 

       

Gratulálunk minden dicséretben részesülő Kollégának!

A Margit-napi ünnepi eseményen kerül sor minden évben az orvosok Intézményen belüli szakmai, erkölcsi előmenetelének szabályzata alapján a kinevezések átadására:

 • adjunktusi kinevezést kap dr. Várady Tímea, a Művese Állomás szakorvosa
 • főorvosi kinevezést kap dr. Kádár Péter, a Patológiai Osztály adjunktusa

   

Gratulálunk a Kollégáknak az előléptetésekhez!

Hagyománynak számít Kórházunkban, hogy a Margit-napi ünnepségünkön köszönjük meg az elmúlt időszakban nyugdíjba vonult kollegáink áldozatos munkájukat.

Nyugdíjba vonult kollégáink:

 • Gergely Irén, Művese Állomás dializáló ápoló,
 • Nagy Ágnes, Művese Állomás dializáló ápoló,
 • Mester Jánosné, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály szülésznő,
 • Kasztel Sándorné, Sebészeti Szakrendelés szakasszisztens,
 • Varga Árpádné, Sebészeti Osztály főnővér,
 • Czunyi László Béla, Központi Műtő műtőssegéd,
 • Tiszóczki Éva, Gasztroenterológia és Endoscópia Szakambulancia endószkópos szakasszisztens
 • Penyige József, Gasztroenterolgóiai és Endoscópia Szakambulancia részlegvezető főorvos
 • Pifkó Imréné, Anyaggazdálkodási Osztály, varrónő

A Budapesti Szent Margit Kórház nevében köszönjük munkájukat és kívánunk hosszú, boldog és egészséges nyugdíjas éveket minden kollégának!

A rendezvény zárásaként a Danubia Zenekar Rézfúvós Kvintettjének előadását hallgathattuk meg. 

Köszönjük a zenekar tagjainak - Bakó Levente, Csizmadia Sándor- trombita; Tekula Endre- kürt; Ritter Csaba, Nagy Viktor Dániel- harsona - a különleges zenei élményt, melyben felcsendült többek között a New York, a Puppet on a String, a So what's new, Spanish Flea és az Eviva Espana dallama.

A Margit-napi ünnepség megvalósításában való részvételükért a támogatóinknak külön köszönetünket fejezzük ki:

"Az egy lépéssel több Hajós István alapítványnak", a Dobosi Pincészetnek, a Danubia Zenekarnak, illetve a CMT Ceremóniamester és csapatának.