Korszerű hallásszűrő készülék segíti a szakemberek munkáját

Budapest, 2016. november 16. A Szent Margit Kórház Újszülött Osztálya is rendelkezik korszerű hallásvizsgáló készülékkel. A modern orvostechnikai eszköz jelentősen segíti az Újszülött Osztályon dolgozó szakemberek munkáját, a halláskárosodással született újszülöttek szűrésében.

Budapesten és Pest megyében 16 Kórház, köztük a Szent Margit Kórház is részesült img_8068hallásvizsgáló készülékben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított kezdeményezésnek köszönhetően. A 3.409.950 forint értékű készüléket 2016. november 16-án Bodnár Lajos, a MAICO hallásdiagnosztikai berendezéseket gyártó cég képviselője adta át és ismertette részletesen is a működését a Kórház szakemberei számára.

Az eszközadományozást Balogh Zoltán az emberi erőforrások minisztere jelentette be az ünnepélyes keretek között megrendezett sajtótájékoztatón, 2016. november 7-én, a Semmelweis Egyetemen. Az átvételt igazoló ajándékozási nyilatkozatot dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató vette át a Kórház képviseletében.

img_8064Dr. Badacsonyi Szabolcs elmondta: a műszer alkalmazása rendkívül fontos, hiszen a Szent Margit Kórház Újszülött Osztályán a 2013 évi újraindulást követően az országos átlagot meghaladóan, évről-évre emelkedik a születésszám, 2015-ben már 1810-en jöttek világra az Intézményben. Hangsúlyozta, az osztályon kiemelt figyelmet fordítanak az újszülöttek, koraszülöttek magas szintű ellátására, vizsgálataira és a korai szűrővizsgálatok elvégzésére. Ennek megvalósulásában nagy segítségére volt az Intézménynek a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti audiológiai szakrendelője, ahol átvállalták a III. kerületi  állandó lakcímmel rendelkező, a Szent Margit Kórházban született babák hallásszűrését, otoakusztikus emisszió teszttel.

A jelenleg átadásra kerülő szűrő BERA hallásvizsgáló készülékkel a hallásvizsgálat ennél is pontosabb, ez a ma létező legmodernebb hallásvizsgálati eszköz. Segítségével a vizsgálat mindössze néhány perces, nem jár kellemetlenséggel a baba számára, eredménye a legpontosabb, legmegbízhatóbb, a leginkább objektív mérési eredményt nyújtja.

A halláscsökkenés az 1-3 ezrelékes előfordulásával a leggyakoribb születéskori defektus. A korai kimutatás alapvető fontosságú, mert ez adhat esélyt a hallássérült babának az időben megkezdett ellátásra. Fontos, hogy minden gyermek hallásszűrése megtörténjen, még ha normál módon is zajlott a terhesség illetve akkor is, ha nem volt a rokonságban veleszületett halláscsökkenés. A teljes siketség vagy részleges halláscsökkenés kései felismerése kihat a gyermek testi és szellemi fejlődésére, hiszen a jó hallás elengedhetetlen feltétele a beszédfejlődésnek és beszédértésnek, ezáltal pedig a teljes értékű kommunikációnak és a társadalomba való beilleszkedésnek is. A vizsgálatok hiányában a legtöbb szülő csak a gyermek kétéves kora körül veszi észre a hallászavart, így sok értékes időt veszít, amelyet akár az eredményes kezelésre is fordíthatott volna. Ezért ma már jogszabály írja elő a kötelező hallásszűrést az újszülöttek számára.

A korai felismeréssel és a megfelelő ellátással a teljesen siketen született gyermek tökéletesen beilleszkedhet a társadalomba. Ebben a korai felismerésben nyújt segítséget a most átadott hallásszűrő készülék.

nemzetkozi-gyermekmento-adomanylevel-hallasszuro