Haladunk a korral

Befejeződött a tavaly óta ismét önállóan működő Szent Margit Kórház felújításának első üteme. A patinás óbudai intézmény megújult kardiológiai, onkológiai, szülészet-nőgyógyászati osztályán már a legkorszerűbb diagnosztikai berendezések segítik a betegek gyógyulását.

Örömteli pillanattal kezdődött a tavalyi esztendő a III. kerületben élők számára: 2013 első napján nyerte vissza önállóságát az idén 117 esztendős Szent Margit Kórház, miután 2007-ben – kapacitásának jelentős mértékű csökkentését és több osztályának megszüntetését követően – a Szent János Kórházhoz csatolták, annak fiókintézményévé tették. A legnagyobbrészt Tarlós István főpolgármester, valamint Óbuda–Békásmegyer polgármestere, Bús Balázs kitartó munkálkodásának köszönhető önállósulás óta az intézmény 256 aktív, illetve 200 krónikus, rehabilitációs ággyal, 31 szakambulanciával és szakrendeléssel látja el a feladatát, az összevonás előtti osztályok mellett ápolási és fejlődésneurológiai osztállyal is várva a III. kerületből és az agglomerációból érkező betegeket.

A kórház vezetése a 2014–2020 közötti időszakra hétéves fejlesztési tervet dolgozott ki az intézmény gép- és műszerparkjának korszerűsítésére, az osztályok komfortosítására, illetve az épület energiahatékonyságának növelésére. A munkálatok első eredményeiről néhány hete már a betegek is meggyőződhettek. „Az elmúlt esztendő elsősorban az előkészítésről szólt, de azért számos területen érdemi előrelépés is történt. Önkormányzati és egyéb támogatásoknak köszönhetően felújítottuk a kardiológiai, az onkológiai és a szülészet-nőgyógyászati osztályt, jelenleg pedig folyik a terhesgondozó korszerűsítése. Monitorrendszerrel szereltük fel a központi intenzív osztályt és a kardiológiai őrzőt, továbbá két ultrahang-berendezést, egy digitális röntgenkészüléket és egy mammográfot is tudtunk vásárolni. Utóbbi azért is fontos, mert idén új feladatként megkaptuk az emlőszűrés jogát a kerület és a környező települések vonatkozásában, így az itt élőknek – várhatóan ez év végétől – már nem kell a Szent János Kórházba vagy Vácra utazniuk szűrésre” – nyilatkozta a Pest-budai Látképnek Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója.

A kardiológiai osztályon felújították a hotelszobákat, a nővérhívó rendszert, kialakítottak egy korszerű őrzőt, és több nagy értékű diagnosztikai eszközt szereztek be. A beruházás pénzügyi fedezetét elsősorban a Tarlós István javaslatára a főpolgármesteri keretből nyújtott, illetve a III. kerületi önkormányzat által, Bús Balázs polgármester kezdeményezésére megszavazott támogatás biztosította. Az onkológiai osztály hotelszobáinak felújítása az osztály mellett működő alapítvány és a kórház saját bevételeinek felhasználásával valósulhatott meg.

A terhesgondozó vizsgáló- és szociális helyiségei szintén a kerületi önkormányzat támogatásával újulnak meg még idén. „Ez különösen jelentős terület számunkra, mert a Szent Margit Kórház megőrizte azt a korábban országosan is jól működő rendszert, ahol a várandósok gondozásában megfelelő szakmai hátteret tudunk nyújtani az ellátásért felelős kollégáknak, és egységes szemlélet szerint tudjuk megszervezni a várandósok kivizsgálását, gondozását, szülésfelkészítését. Úgy gondoljuk, ennek a rendszernek is köszönhető, hogy nálunk működik Budapest egyik legnépszerűbb szülészete” – véli Badacsonyi Szabolcs.

Mint a főigazgatótól megtudtuk, a következő időszak legfontosabb feladata a központi műtő felújítása lesz. Mivel ennek költsége a szükséges műszerek beszerzésével együtt meghaladja az egymilliárd forintot, a kórház október közepén kampányt indít az összeg előteremtésére, számos közéleti személyiség bevonásával. Folytatni szeretnék a betegellátó osztályok modernizálását, s mivel a kórház hosszú távú, biztonságos működéséhez elengedhetetlen az energetikai korszerűsítés, most készítik elő a szükséges tanúsítvány megszerzését, ami előfeltétele bármilyen energetikai pályázaton való részvételnek.

Az eredeti cikket itt megtekintheti

Heti Válasz
a szerző cikkei