Folyamatos a Szent Margit Kórházban az oltás

A Szent Margit Kórházban 2021. január eleje óta folyamatos az oltási program. Lassan a 85.000 személy fogja megkapni a koronavírus elleni védőoltást.

Az időpontfoglaló rendszer is folyamatosan nyitva van, minden érvényes regisztrációval rendelkező személy tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu

Kik használhatják az időpontfoglalót?

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/Ha még nem regisztrált oltásra, akkor megteheti a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A 12-18 év közöttiek számára is elérhető az időpontfoglaló. Az érvényesített regisztráció után, szüleik az ő számukra is tudnak online időpontot foglalni. A 18 év alattiak oltása Pfizerrel és Modernával történhet.

A Magyarországon élő TAJ számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a TAJ számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is elérhető az időpontfoglaló rendszere.

Augusztus 1-től Európában elsőként már harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni. A harmadik oltást az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése tette indokolttá, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot harmadik oltásra, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg.

Szeptember 16-tól pedig már a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni. Tehát így az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban fel kellett volna vennie azt, de elmulasztotta.  Számukra az időpontfoglaló ugyanazt a vakcinát fogja felajánlani, amellyel az első oltás is történt.  Akinek még esedékes az első vagy második oltása, az ugyanúgy az első oltás során fogja megkapni az oltóhelyen a második oltás időpontját.

Az időpontfoglaló kezelése

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalás már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Magyarországon mindenki számára van elegendő vakcina, ami nagy előny a korábbi járványhullámokhoz képest, ugyanis az oltás jelenti a legerősebb védelmet a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A most terjedő delta vírusmutáns az oltatlanokra a legveszélyesebb, ezért őket továbbra is arra kérjük, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

https://vakcinainfo.gov.hu/hirek