Egészség ösvényein: Önismereti csoport indul!

A csoportban a Simonton terápiához hasonlóan relaxációs és képzeleti feladatokat is alkalmaznak, amelyet csoportos formában beszélnek meg – mondja Róza Zsuzsanna onkopszichológus, aki naponta foglalkozik daganatos betegekkel és családtagjaikkal.

223920

A csoportba való jelentkezéshez semmilyen előfeltétel nem szükséges, olyanok is jelentkezhetnek, akik már nem vesznek részt aktív orvosi kezelésben, de pszichés egészségük fenntartását és fejlesztését fontosnak tartják. Az önismereti csoport célja, hogy megmutassa, hogyan vehetnek részt egészségük visszanyerésében a páciensek és más súlyos betegségben szenvedők. Alapfeltevésünk, hogy a betegség nem kizárólag csak a test problémája, hanem az egész emberé, aki test és lélek egyszerre. Hisszük, hogy az érzelmi és lelki állapotnak fontos szerepe van minden betegségre, így a daganatra való hajlam kialakulásában és minden betegségből való kigyógyulásban is. Az önismereti csoport segít szembenézni önmagával és meglátni, hogy milyen változtatások szükségesek egy teljesebb, gazdagabb élet megteremtéséhez továbbá, hogy megtalálja az ehhez vezető lehetséges és reális utat.

219344 Amennyiben hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, szembesülni a pszichés problémáinkkal anélkül, hogy mást tennénk felelőssé boldogtalanságunkért, betegségünkért és nem csak kívülről várjuk a megoldást, akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely javunkat szolgálja. Az egészség igazi útja az önismeret, önmagunk és mások elfogadása. Amikor megbetegszünk érdemes végig gondolni: Mit üzen a betegség, mit kell felismerni, hogy újra egyensúlyba kerüljünk? Vajon az orvosi segítség mellett mit tehetünk mi magunk gyógyulásunkért?

A részt venni kifejezés mögöttes tartalmat hordoz; azt a létfontosságú szerepet akarjuk érzékeltetni, melyet az ember saját egészségszintjének kialakításában játszik. Legtöbben azt feltételezzük, hogy a gyógyulás csupán olyasmi, amit velünk csinálnak, azaz ha valamilyen egészségügyi problémánk van, a mi felelősségünk pusztán csak abban áll, hogy elmegyünk orvoshoz, aki majd meggyógyít minket. Ebben természetesen van igazság, de a teljes igazságtól messze jár. Nézeteink, érzéseink és életszemléletünk által mindannyian tevékenyen részt veszünk egészségünk alakításában, sőt az orvosi kezelésre való reagálásunk is nagymértékben attól függ, mennyire hiszünk a kezelés hatékonyságában és bízunk-e orvosainkban.

A csoporton való részvétel egy hozzáadott extra erő, együtt azzal, amit a modern orvostudomány nyújtani tud, néha döntő különbséghez vezet még a legsötétebb óráinkban is. Valamint arról is szól, hogy mit tehet Ön az orvosi kezeléssel együttműködve annak érdekében, hogy megérdemelt egészségét elnyerje. Ha az egész ember, tehát a test és lélek integrált rendszere nem a gyógyuláson munkálkodik, akkor a pusztán fizikai beavatkozás könnyen sikertelen lehet. Mindenki maga egészségének kovácsa, tartja a közmondás. Ennek ellenére fontos, hogy tudatosítsa: nem Ön okozta a betegségét, de van módja részt venni az egészségéért folyó harcban. „Hol, ha nem itt? Mikor, ha nem most? És ki, ha nem Te?”

Helyszín: Szent Margit Kórház B. épület 1. emeleti tornaterem. Jelentkezni lehet a rozazsu@gmail.com email címen vagy a 250-2420/1119, 1122 melléken.