Sajtótájékoztató volt Kórházunkban a mellrák elleni világnap alkalmából

A Szent Margit Kórház 2018 óta csatlakozik a mellrák elleni küzdelem kampányhoz, amikor a kommunikáció a szűrés fontosságára összpontosul.

Ebben az időszakban világszerte különböző kampányokkal hívják fel a nők figyelmét a betegségre, a mammográfiás szűrés és a megelőzés fontosságára! Magyarországon évente közel nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak és mivel a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, így a hangsúly nagyrészt a megelőzésen is van.

„Minden nő számít!”, szól a felhívás – kórházunk már évek óta kiemelten kezeli az októberi rózsaszín hónapot és helyez hangsúlyt a szűrés fontosságára” – mondta el köszöntő beszédében Nagy Mihály főigazgató, a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Szent Margit Kórházban. Kiemelte, az Intézmény 2018 óta különféle programokkal csatlakozik a mellrák elleni küzdelemhez; közösségi felületeiken hívják fel a figyelmet a szűrés és megelőzés fontosságára, szűrőprogramokat szerveznek, és betegtájékoztató anyagokat helyeznek ki. Kiemelte, az időben történő felismerés a gyógyulás záloga lehet.

Szondi Zita alap- és szakkellátásért felelős főigazgató-helyettes megköszönte a jelenlévőknek, hogy velük együtt hívhatja fel a figyelmet október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapjára, amelyre egy 1 hónapos kampány épül, ugyanakkor az év minden napján tisztában kell lennünk azzal, hogy egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Nem kérdés, az idejében felismert elváltozás egy esetleges tragédia elkerülésének nélkülözhetetlen záloga lehet, kiváltképp annak tudatában, hogy a daganatos megbetegségek közül az egyik legjobb eséllyel gyógyítha

tó betegségről beszélünk. Legyen szó egyedülálló- vagy párkapcsolatban, házasságban élő nőkről, édesanyákról, nagymamákról, ha bekövetkezik a baj, abba családok mehetnek tönkre. Vagyis nemcsak a nők lehetnek érintettek, hanem közvetve családjuk, barátaik, munkatársaik és minden ismerősük is. Beszédében kitért az egészségügyi dolgozók, kollégák munkájára is, akik felismerik a bajt, részt vesznek a szűrővizsgálatok megszervezésében és lebonyolításában, pontos és hiteles tájékoztatással segítik a hozzájuk forduló hölgyeket.

Boér Katalin, a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője arról beszélt, hogy gyakori megbetegedésről van szó, világszerte évente egymillió, Magyarországon nyolcezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak. A szűrés legbiztosabb módja a mammográfiás vizsgálat, azonban a szűrésre behívott nők alig 40 százaléka megy el a vizsgálatra – emelte ki. Ha a nők kétharmada menne el erre a vizsgálatra, az emlőrák okozta halálozás egyharmadával csökkenne, és az időben felfedezett daganatok esetében az ötéves túlélés százszázalékos, ismertette a szakorvos. Felhívta a figyelmet a rendszeres önvizsgálat fontosságára is, és arra, hogy bármilyen észlelt elváltozás esetén keressenek fel egy szakorvost.

Pelle Anikó világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a nők egyéni felelősségén túl, a munkahelyeken szervezett szűrőprogramok fontosságát emelte ki. Személyes érintettségéről is beszélt, mely kihatással volt az életére. Anyaként különösen fontosnak tartja, hogy minden nő odafigyeljen magára, hisz a családnak szüksége van az anyára, a nőre.