Napelemes fejlesztés a Szent Margit Kórházban

2017. július 05. A Szent Margit Kórház az Új Széchenyi Terv, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghirdetett Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére elnevezésű pályázati konstrukcióban 129,26 millió forint támogatást nyert el.

A környezetbarát energiaforrások felhasználása régóta célként fogalmazódott meg az intézményben, mely a sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált biztosítottá. A sikeres pályázattal, összesen 780 db napelem felszerelésével 214 kW teljesítményű fotovoltaikus rendszer létesítése valósult meg a Szent Margit Kórházban, mely éves szinten közel 200 ezer kWh villamos energia előállítására képes, ezzel csaknem 8 millió forint éves költségmegtakarítást eredményez az intézmény számára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató és Bús Balázs polgármester

Az ünnepélyes projektzáró eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III kerületének országgyűlési képviselője kijelentette: a kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett. Az előttünk álló időszakban az Egészséges Budapest Program keretében a Pest megyei és a fővárosi ellátás fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordítunk – fogalmazott a miniszter. Mint mondta: nemcsak a szakellátást kívánják fejleszteni, hanem számos intézmény kap támogatást az orvostechnológiai beruházásokhoz, valamint épületek felújításához.

dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató, Szent Margit Kórház

Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója rámutatott arra, hogy ez az ünnepség is azt bizonyítja, a Szent Margit Kórháznak van jövőképe. Önállóvá válása óta a Kórház folyamatosan fejlődik, melyhez kiemelkedő segítséget és támogatást nyújtanak a tulajdonos és fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ mellett a kerületi Önkormányzat és a Főváros is. Főigazgató Úr elmondta, további uniós források segítségével az Intézményben jelentős épület-energetikai fejlesztés kezdődik, ennek és az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően korszerű infrastruktúrában és eszközökkel, a lehető legszínvonalasabb és legnagyobb biztonságot jelentő ellátást teszik lehetővé a betegek számára.

Bús Balázs polgármester, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

Köszöntőjében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának polgármestere hangsúlyozta, hogy: a Szent Margit Kórház állapota elsődlegesen azért fontos számunkra, mert 127 ezer óbudai lakosnak nyújt diagnosztikai és gyógyulási lehetőséget. Jelentősége azonban túlmutat a kerület határain, hisz az egész észak-budai régió meghatározó ellátóhelye is. A mostani fejlesztés is egy újabb fontos lépés az élhető és szerethető Óbuda megteremtése felé.

 

 

                                          fotók: Antal István/Óbuda Újság                                       youtube forrás: kormany.hu

 

[g-gallery gid=”3678″]