Látogatási tilalom feloldása, látogatási feltételek

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr a 11/2021. (V. 19.) számú utasításában, dr. Müller Cecília Országos Tisztifőorvos Asszony pedig a 30308/2021/EÜIG számú határozatában feloldotta a 2020. december 10-én elrendelt látogatási tilalmat a Magyarországon működő összes fekvőbeteg szakellátó vonatkozásában.

Tekintettel arra, hogy a COVID-19 fertőzésveszély még nem szűnt meg, betegeink és dolgozóink biztonsága érdekében a 2021. május 21-tól a látogatási időre az alábbiak betartása szükséges és kötelező:

 • A látogatás feltétele, hogy a látogató érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy védettségi igazolvány hiányában a látogatást megelőző 48 órán belül történt mintavételezés után végzett negatív eredményű SARS-CoV-2 PCR teszttel
 • A látogató a látogatáshoz való jogosultság igazolása érdekében köteles a védettségi igazolvány vagy a negatív SARS-CoV-2 PCR teszt bemutatására.
 • Egy beteghez naponta egy látogató érkezhet, maximum 60 perces időtartamra. Fennjáró betegek kórtermi látogatásra lehetőség nincs. A betegek a kórház közösségi tereiben fogadhatják látogatóikat. Kórteremben kizárólag tartósan mozgásképtelen fekvőbeteg látogatható (javasolt 20 perc időtartamban), illetve a Kórház bármely közösségi területén (büfé, aula, stb.) zárt területen egy beteget, egyidejűleg csak egy személy látogathat maximum 60 perc időtartamra.
 • A COVID-19 fertőzés miatt kezelt betegek – az Eütv. 11. § (3)-(6) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – nem látogathatók.
 • Az egészségügyi intézménybe történő belépéskor testhőmérséklet mérés szükséges.
 • A látogatási idő hétköznapokon délután 15:00-18:00 óra között; szombat-vasárnap és ünnepnapokon délelőtt 10:00-12:00 óra között, délután pedig 15:00-18:00 óra között kerül meghatározásra, időtartama maximum 60 perc. A KAITO-n (Intenzív osztály) ettől eltérő látogatást is engedélyezhet az osztályvezető főorvos vagy az aktuális ügyeletvezető.
 • Betegeinket fertőző betegségben szenvedők, légúti tüneteket produkáló személyek (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, láz) nem látogathatják.
 • A látogatók részére sebészi, illetve FFP2 vagy FFP3 maszk viselése kötelező, melyet az egész látogatási idő alatt az orr és a száj eltakarásával viselni kell. A látogatás előtt és után, a kézfertőtlenítés kötelező.
 • A két és a három személyes kórteremben egyidejűleg legfeljebb egy beteg látogatható, az ennél nagyobb létszámú kórterem esetében egyidejűleg összesen két látogató tartózkodhat, ha a 2 méteres távolságtartás megoldható.
 • A látogatók a közösségi területeken a csoportosulást kerüljék el, csak a látogatás időtartamára tartózkodjanak a Kórházban, a fölösleges kontaktusok elkerülése végett.
 • A „B” portára delegált honvédségi munkatársak a rendelkezésükre bocsátott, aktuális intézményi ágytérkép adatai alapján regisztrálják listába, hogy mikor, kihez megy fel látogató és a beengedést az osztály koordinálja.
 • A COVID és a Légúti osztályon/részlegen továbbra is tilos a látogatás, kivétel a Eütv. 11. § (3)-(6) bekezdésben meghatározott esete, külön Főigazgatói engedéllyel.

Megértésüket köszönjük!