Lakossági tájékoztató a harmadik oltással kapcsolatban

A SARS CoV-2 vírusnak folyamatosan újabb és újabb variánsai jelennek meg, amelyek amellett. hogy a fertőzőképességet, a betegség lefolyását befolyásolják, hatással vannak a vakcinák hatékonyságára is.

A hazai immunológiával, infektológiával és vakcionológiával foglalkozó szakmai szervezetekkel, szakemberekkel egyeztetve, felkészülve az esetleges negyedik járványhullámra a magyarországi COVID-19 oltási program folytatására vonatkozó Kormány által hozott döntés alapján lehetővé válik a térítésmentes booster oltás az alapimmunizáltak közül azok részére, akik ezzel élni kívánnak.

A harmadik oltás elsősorban a sérülékeny, a COVID-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportok részére, idősek, krónikus betegségben szenvedők, elhízottak, immunszupprimált személyek számára megfontolandó.

A booster oltásra többek között az alábbiak figyelembe vételével hozható meg a döntés:

  • az alapimmunizálás befejezése és a booster oltás között minimum 4-6 hónap időintervallumot szükséges tartani,
  • a booster oltás alkalmazásáról az oltóorvos dönt, szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal,
  • az egészségügyi szakmai kollégium kidolgozta az oltóanyagok felhasználásának lehetőségét is, hogy melyik vakcinával lehet a harmadik oltást elvégezni.

A harmadik oltások beadásában Budapesten 5 intézmény vesz részt: DPC (Dél-pesti Centrumkórház), ÉKC (Észak – Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő), SOTE (Semmelweis Egyetem Klinikai Központ), Honvéd Kórház és Szent Imre Kórház.

A harmadik oltás felvételére időpontot online az www.eeszt.gov.hu honlapon keresztül lehet foglalni.

Oltással kapcsolatos ügyintézés és az Oltási Koordinációs Iroda ügyfélfogadási ideje a Szent Margit Kórházban:

  • személyes ügyintézés: hétfőtől – péntekig 10.00-12.00 óra között
  • telefonos ügyintézés: munkanapokon 8.00-16.00 óra között a 06 30 0186-414-es telefonszámon
  • egyéb oltással kapcsolatos információ, tájékoztatás, időpontlemondás  és ügyintézés írásban az oltas@sztmargit.hu e-mail címen keresztül lehetséges

Köszönjük megértésüket!