Jótékonysági Est a Szent Margit Kórházért

Több mint ötszázan ünnepeltek a Pesti Vigadóban, a Szent Margit Kórház fennállásának 120. évfordulója alkalmából, neves fellépők részvételével szervezett Jótékonysági Esten.

Liptai Claudia és Till Attila köszöntik a vendégeket

Az ünnepségnek otthont adó Pesti Vigadó elegáns Dísztermében Liptai Claudia és Till Attila műsorvezetők köszöntötték a vendégeket. Az Est fővédnökei Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, és Tarlós István főpolgármester voltak. A védnökséget Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere vállalta.

dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató

A Jótékonysági Esten elsőként dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója állt színpadra és köszöntötte a jelenlévőket. „Megtisztelő és egyben felemelő érzés itt állnom Önök előtt ebben a gyönyörű teremben annak a Szent Margit Kórháznak a vezetőjeként, amely oly közel áll a szívemhez, és amelynek 120 éves fennállását köszöntjük a mai jótékonysági esttel… Az Irsay Arthur, Örlős Endre vagy éppen Markovits György nevével fémjelzett örökség bizony komoly kihívást jelent számunkra, akik 2017-ben a jövő Margit Kórházát szeretnénk megteremteni. Most rajtunk a sor. Az elmúlt öt évben sokat dolgoztunk azon, hogy a Margit Kórház számára reális jövőképet alkossunk, céljainkat pedig lépésről lépésre meg is valósítsuk. Magunk és a minket támogató közösség erejéből számos lépést már meg is tettünk. A hamarosan útjára induló Egészséges Budapest Program ugyanakkor arra teremthet esélyt számunkra, hogy a Szent Margit Kórház a következő években – mintegy 20 milliárd forint költségvetési forrásból -teljes egészében megújuljon, sőt a lehető legszínvonalasabb, legnagyobb biztonságot jelentő ellátást, a lehető leghatékonyabb infrastruktúrában és eszközökkel legyünk képesek nyújtani a hozzánk forduló betegek számára.” Főigazgató Úr beszéde zárásaként köszönetet mondott valamennyi munkatársának, a támogatóknak, valamint az Est védnökséget elvállaló Varga Mihálynak, Tarlós Istvánnak és Bús Balázsnak, hogy segítik és támogatják a Kórház céljainak elérését.

Tarlós István főpolgármester

Ezt követően Tarlós István főpolgármester köszöntötte az ünneplő közönséget. Röviden végigvette a Kórház történetének főbb állomásait az 1897-es megnyitástól egészen napjainkig. Külön kiemelte, hogy 2007-ben ugyan  összevonták a Budai Gyermekkórházzal és a Szent János Kórházzal, de a kényszerű összevonás éveiben is sikerült tartani a színvonalas betegellátást, köszönhetően a Szent Margit Kórházban dolgozó kiváló orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak. „Az egészségügyi kormányzat döntésének köszönhetően 2013. január 1-től a Kórház ismét önállóan működik, az óbudaiak, a budapestiek és az érintett agglomeráció megelégedésére”-fogalmazott Budapest első embere. Hangsúlyozta, hogy az intézményben az elmúlt négy évben több fejlesztés és átalakítás történt, mint az azt megelőző közel másfél évtizedben, és a tervek szerint az elkövetkező évek is igen jelentős fejlesztéseket hoznak. Ennek kapcsán köszönetet mondott Varga Mihály miniszter úrnak a források biztosítása érdekében tett jelentős támogatásáért és kiemelte a Fővárosi Önkormányzat és a kerület jelentős hozzájárulását is. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy kulcsfontosságú szerep vár a Szent Margit Kórházra az óbudaiak, békásmegyeriek, sőt az egész főváros életében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében elmondta, hogy „…kellenek ezek az alkalmak, amelyek kiemelkednek a hétköznapok sorából. Mert ilyenkor megélhetjük, milyen jó érzés olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai készek tenni a fontos ügyekért, áldozni a nemes célokért és megosztani egymással mindezek örömét…. Választott képviselőként és egykori óbudai lakosként jó ismerője vagyok a kerület életének és problémáinak, ezért mindig is szívügyemnek tekintettem, hogy segítsem a kórház fejlesztését.” Miniszter Úr kiemelte, hogy 2010 után a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárdos fejlesztést hajtott végre a Kormány az egészségügyi szektorban. Ennek keretében országszerte épültek, illetve újultak meg kórházak és rendelők. Most pedig európai léptékben is igen jelentős összeget, több százmilliárd forintot fordítanak az Egészséges Budapest Program megvalósítására.

A köszöntések után a Jótékonysági Est ünnepi koncerttel folytatódott. Az Óbudai Danubia Zenekar Gulyás Nagy György vezényletével és neves művészek – Malek Andrea, Tóth Vera, Karácsony János, Feke Pál, valamint Gertler Teo – részvételével adott ünnepi koncertet.

A program zárásaként a Kórház születésnapi tortáját készítője, Pataki Ádám cukrászmester vágta fel.

A Szent Margit Kórház Fejlesztéséért Alapítvány Támogatói Jegy vásárlás formájában november 30-ig várja a további felajánlásokat, melyből a tervek szerint a speciális ellátást igénylő újszülöttek részére vásárolnak eszközöket. Bővebb információ a http://www.szentmargitkorhaz.hu/tamogatoi-jegy-vasarlas/ weboldalon olvasható.

[g-slider gid=”4343″ width=”100%” height=”55%”]