Időszaki kiállítás a Szent Margit Kórházban

1897. október 31-én felavatták és ünnepélyesen átadták a Bécsi úti Szent Margit Közkórházat….ennek éppen 120 éve…

A Szent Margit Kórház 2017-ben ünnepli fennállásának 120. évfordulóját, melyhez kapcsolódóan ünnepi rendezvénysorozatot indítottunk.

Elsőként a Szent Margit Kórház történetét bemutató Időszaki Kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A Kórház több mint egy évszázados történelmének teljes részleteit bemutatni lehetetlen feladat,  mi azonban megpróbálunk egy tárlat keretében átfogó képet nyújtani, orvosi/ápolási eszközök, régi fényképek, levelek segítségével az óbudai Szent Margit Kórház működésének legfontosabb mérföldköveiről, melyek összegyűjtésében és tematikus elrendezésében az Óbudai Múzeum történész, muzeológus munkatársai segítettek nekünk.

A kiállítás megnyitó ünnepségén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának polgármestere is. Jelen voltak továbbá a Szent Margit Kórház dolgozói, korábbi főigazgatói, főorvosai, a környező települések polgármesterei, a fenntartó ÁEEK képviselői, a térségi kórházak vezetői is. A kiállítást a mai naptól kezdve egy hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők, a Szent Margit Kórház „A” épületének földszintjén.

dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató megnyitja a kiállítást

A kiállítás megnyitó ünnepségén köszöntőjében dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató elmondta, hogy számára a Szent Margit Kórház nem pusztán egy intézmény, számos személyes kötelék is fűzi hozzá. Beszédében a Kórház megnyitásától kezdve röviden vázolta az Intézmény életében bekövetkező fontosabb állomásokat, majd kitért a jövőbeni feladatokra, a fejlesztési lehetőségekre. A hamarosan induló Egészséges Budapest Program jelentős támogatást nyújt az Intézmény számára a következő években, a kórház mintegy 20 milliárd forint költségvetési forrásból teljes egészében megújulhat. Ehhez szorosan kapcsolódva különböző Európai Uniós források közel 3 milliárd forint támogatási összeggel segíthetnek abban, hogy a lehető legszínvonalasabb, legnagyobb biztonságot jelentő ellátást, a lehető leghatékonyabb infrastruktúrában és eszközökkel tudja nyújtani a hozzá forduló betegek számára.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója

 

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója szakmai ismereteket osztott meg a kiállításról. Hangsúlyozta, külön öröm számukra, hogy a kiállítás létrehozásával az Óbudai Múzeum munkatársai is részesei lehetnek a Szent Margit Kórház jubileumi eseménysorozatának. Mint elmondta, hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Múzeum a kerületi intézményekkel, így a kórházzal és a rendelőintézettel is. Beszédében Igazgató Asszony részletesen is bemutatta a kiállításon megtekinthető képi és tárgyi emlékeket.

A jubileumi rendezvénysorozat következő állomása 2017. november 08-án lesz a Pesti Vigadó dísztermében, ahol Jótékonysági Est keretében neves előadóművészek lépnek színpadra, majd a komolyzenei koncertet követően svédasztalos állófogadásra várjuk sok szeretettel az érdeklődőket. Az Est fővédnökei: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője és Tarlós István Budapest főpolgármestere. Az Est védnöke: Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A Jótékonysági Est programjáról bővebb információ az ÓDZ honlapján is elérhető: http://odz.hu/koncertek/7377/.

Az Est fellépői: Óbudai Danubia Zenekar, Tóth Vera, Malek Andrea, Feke Pál, Karácsony János, Gertler Teo. Az Est házigazdái: Liptai Claudia, Till Attila. Jegyek még kaphatóak online (http://odz.hu/koncertek/7377/) és személyesen az ismert jegyirodákban.

[g-slider gid=”4305″ width=”100%” height=”55%” random=”1″]