Aláírásgyűjtés a Szent Margit Kórház fejlesztéséért

A Szent Margit Kórház támogatja azt a civil kezdeményezést, amelyet az Óbuda Baráti Kör Egyesület indított el, s amelynek célja, hogy a kormányzat döntéshozóinak figyelmét az intézmény fejlesztésének szükségességére irányítsa. Az Egyesület kezdeményezése mellé állt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere, több agglomerációs település polgármestere, közismert személyiség és művész.

Az Egyesület kezdeményezése mellé állt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere, több agglomerációs település polgármestere, közismert személyiségek, művészek.

222125

Pintér Endre professzor, az Óbuda Baráti Kör tiszteletbeli elnöke, a sajtótájékoztatón segítséget kért a Főváros, Óbuda-Békásmegyer és a környező települések vezetőitől, lakosságától a Szent Margit Kórház javára. A nyugalmazott sebészprofesszor reményét fejezte ki, hogy a kormányzati szempontrendszerben a Szent Margit Kórház korszerűsítése hangsúlyos szerepet kap majd.

Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte, hogy a kórház szerepe megkerülhetetlen, hiszen kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése valamennyi kerületi lakos, sőt az agglomerációban élők közös érdeke.  A Főváros és a kerület támogatásával az elmúlt években megújult többek között a Kardiológiai osztály és a Terhesgondozó is, a központi műtő pedig új laparoszkópiás eszközzel gazdagodhatott – sorolta Budapest főpolgármestere. Meggyőződésem, – tette hozzá -, hogy fontos, szinte kötelező az ügy mellé állni. Majd a III. kerülethez való kötődésére utalva így zárta szavait: – Minden Óbudával kapcsolatos fejlesztés többszörös felelősségérzettel tölt el, ezért biztosíthatom az egybegyűlteket, a Kórház továbbra is számíthat a Főváros segítségére, ahogy a korábbiakban is számíthatott.

– Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselő-testülete egyhangúlag támogatta az aláírásgyűjtést  – kezdte beszédében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Mint elmondta, ez nem előzmény nélküli a kerületben, hiszen korábban a Margit Kórház megmaradása érdekében is egységesen léptek fel a pártok, és most, a fejlesztés szükségessége kérdésében is teljes az egyetértés. Kiemelte: a kerület egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán kórházfejlesztésre és egészségfejlesztésre van szükség. De – tette hozzá -, a Margit Kórház fejlesztése is része kell, legyen ennek az elképzelésnek, amelyhez szükséges a forrásokat biztosítani. A Szent Margit Kórház nagy múltú intézmény, 1897–es átadása óta központi szerepet lát el a kerület és az észak-budai agglomeráció, a pilisi térség fekvőbeteg ellátásának biztosításában. Az intézmény hagyományosan több százezer ember gyógyulásáért felelős, egyes szakterületek esetében pedig országos ellátási kötelezettsége van. Óbuda-Békásmegyeren arra törekszünk, – folytatta a kerület vezetője, hogy a kerületi járóbeteg-szakellátás, a kórházzal és a háziorvosokkal való szoros együttműködése révén még jobb ellátást biztosítson a lakosságnak.

Az elmúlt három évben több fejlesztés valósult meg, mint az azt megelőző 10-15 évben – ezt már Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatójaemelte ki beszédében.
A célt, vagyis hogy a Szent Margit Kórház Észak-Buda meghatározó egészségügyi intézménye legyen és európai színvonalú ellátást nyújtson a térség betegeinek, akkor érheti el a kórház vezetése és támogató közössége, ha jelentősebb források vonhatók be ennek érdekében. Ha mindez megvalósul, a már kidolgozott hét éves fejlesztési programunk is megvalósulhat – tette hozzá a Kórház vezetője.

Aláírásgyűjtésre összesen a kerület 13 pontján van lehetőség, többek között a Szent Margit Kórház A és B épületének portáján. A támogatói ívek megtalálhatók az október 16-ai Óbuda Újságba befűzve, továbbá hétköznaponként a kerület kilenc pontján, például kultúrházakban, egészségügyi intézményekben, míg szombatonként négy piacon. Az ívek letölthetők a www.margitkorhazert.hu oldalról is.

Az eseményről több tudósítás is megjelent:

http://inforadio.hu/hir/belfold/alairasgyujtes-a-szent-margit-korhaz-fejleszteseert-765083

http://nol.hu/belfold/alairasgyujtes-a-margit-korhazert-1568643

http://mno.hu/belfold/alairast-gyujtenek-a-szent-margit-korhaz-fejlesztesere-1308713

http://www.weborvos.hu/regionalis_hirek/alairasgyujtes_a_szent_margit_korhaz/226604/

http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/alairasgyujtes_obudan__preventiv__amit_teszunk