A COVID-19 pandémia alatt is folyamatos a rákbetegek onkológiai ellátása

A COVID-19 pandémia mindenki életét megváltoztatta, a betegekét és az egészségügyi ellátókét is. A járvány első hulláma váratlanul ért mindenkit, hirtelen kellett stratégiákat kidolgozni a betegek ellátására. Viszont az első hullám ideje alatt sok tapasztalatot szereztünk, jelenleg még magabiztosabban szervezzük a rákbetegek ellátását a megváltozott körülmények ellenére. Ráadásul, időközben olyan szakmai-onkológiai útmutatókat dolgoztak ki hazai és nemzetközi szinten, melyeket követni tudunk, melyek segítenek bennünket a mindennapi betegellátás stratégiájában.

Mindvégig elsődleges célunk volt és jelenleg is az, hogy a daganatos betegek időben megkaphassák a megfelelő kezelést és a szükséges ellátást. Folyamatosan biztosítjuk az onkoterápiákat, és egyénre szabott kezelési döntéseket hozzunk a betegeink számára megvédve őket a COVID-19 fertőzéstől. Ennek érdekében, többek között, prioritásként kezeljük a fertőzés terjedésének megelőzését a maszk folyamatos  használatával,  a kézfertőtlenítéssel, a megfelelő beteg-beteg, beteg-egészségügyi dolgozó közötti távolságtartással, szellőztetéssel, a zsúfoltság elkerülésével. Az onkoterápiák biztonságos alkalmazását nagyban elősegíti az a tény, hogy kórházunkban minden kezelés előtt COVID-19 PCR szűrés történik a betegeknél, valamint heti rendszerességgel zajlik a dolgozók szűrése is.

Igyekszünk mindent megtenni a betegek várakozási idejének csökkentése érdekében is. Nyitottak vagyunk és széles körben alkalmazzuk a telemedicinális ellátás lehetőségeit (telefon, e-mail) a beteg-egészségügyi ellátók közötti találkozások számának csökkentése érdekében. Az onkopszichológiai ellátás telemedicinális körülmények között zajlik és folyamatosan elérhető a pszichológus. Krízis-helyzetben lehetőséget nyújtunk a pszichológussal való személyes találkozásra is.

Onkológussal személyes konzultációra a rákbetegség első diagnózisánál, új betegek kezelési tervének felállításánál, a betegség kiújulásakor, a terápiaváltás szükségességének megbeszélésekor és az onkoterápiák során kerül sor.

Sok betegben felmerül, hogy vajon biztonságos-e elmenni orvosi vizsgálatokra. A járvány nem indokolja a kezeléstől, ellátástól vagy a kivizsgálástól való távolmaradást. A korai stádiumban diagnosztizált daganatok esetében az időben elvégzett műtéttel és az időben alkalmazott korszerű onkoterápiával a daganat sok esetben gyógyítható. Bármilyen kezelés, vagy kivizsgálás halasztásának kérdése az orvos kompetenciája. A betegeinket szeretnénk megnyugtatni abban a tekintetben is, hogy az orvosok nagyon gondosan mérlegelik terápiás javaslataikat onkológiai többszakmás megbeszéléseken (onko-teamen), a döntések ma már egyénre szabottak. Célunk, hogy a betegeink a megfelelő időben megkaphassák a számukra legmegfelelőbb kezeléseket, a legjobb ellátást még a megváltozott körülmények között is.

Az orvostudomány hatalmas lépésekkel halad előre a rákgyógyítás terén is, évről évre újabb és újabb egyénre szabott terápiás lehetőségek kerülnek bevezetésre, melyekkel még az áttétes betegség esetén is hosszú, akár tünetmentes, jó életminőségben eltöltött éveket lehet nyerni.

Ha panasza van, kérjük, jelentkezzen az orvosnál, ne halogassa a kivizsgálást a járvány miatt, menjen el a javasolt vizsgálatokra és amennyiben daganatos betegség miatt kezelés alatt áll, ezt kérjük folytassa!

Dr. Boér Katalin PhD osztályvezető főorvos