Megújult a Gasztroenterológiai Osztály

Konszolidációs támogatásból megújult a Gasztroenterológiai Osztály

A 2016. év végi kórház-konszolidáció keretében nyújtott 87.075.196 Ft költségvetési forrásból jelentős fejlesztések valósultak meg a Szent Margit Kórházban.

A korszerűsítés részeként teljesen megújult a Gasztroenterológiai Osztály, a „B” épületben kiépült a vezetékes orvosi gáz hálózat, új automata ajtók kerültek beépítésre és 30 darab újonnan vásárolt számítógép segíti a napi adminisztrációs munkát.

dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató

Sajtótájékoztató keretében hivatalosan is átadták a 87 millió Ft korház-konszolidációs támogatási összegből megújult Gasztroenterológiai Osztályt. Az ünnepségen dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató, a beruházás részleteiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A főigazgató hangsúlyozta, hogy ezzel a pályázattal egy régóta várt, rendkívül fontos és jövőbe mutató elemmel egészült ki a konszolidáció folyamata, hiszen a felhalmozódott adósságok kifizetése mellett lehetőséget kínált az intézményeknek, hogy hatékonyságnövelő, az üzemeltetési költségeket csökkentő beruházások valósuljanak meg, ezzel mérsékelve a kórházak eladósodásának mértékét és kockázatát.

 

A teljesen megújult Gasztroenterológiai osztályon új burkolatokat kaptak az osztály belső terei: kórtermek, vizesblokkok, elkülönítők, folyosók, kiszolgáló helyiségek. Valamennyi kórterem komfortosítása megvalósult, így a felújítás befejeztével az osztályon magasabb kényelmi szolgáltatást lehet nyújtani. A kiemelt komfortfokozatot igénylő betegek számára pedig egy, illetve két ágyas, wi-fi elérhetőséget is nyújtó, úgynevezett VIP kórtermek kialakítása valósulhatott meg.  Kiépült egy mozgássérültek által is önállóan használható vizes blokk, így elmondhatjuk, hogy a részleg akadálymentesítése is megtörtént. Az osztály mára akkreditált, kiemelt gasztroenterológiai centrum.

Az osztályon befejeződött a világítástechnikai korszerűsítés is, ezen kívül a vezetékes orvosi gáz hálózat kiépítése is megvalósult nemcsak itt, hanem a „B” épület teljes területén.

A Kórházban a támogatásnak köszönhetően új automata ajtók beüzemelése is megvalósult. Az automata ajtók használatával elsősorban a fekvőbeteg-szállítás vált egyszerűbbé, de a gyalogosok kényelmesebb bejutását is segíti az épületekbe, emellett a fűtési hőenergia kültérre való távozása is csökken a modernizációnak köszönhetően.

A Szent Margit Kórház 120 éves fennállása alatt mindig is fontos szerepet töltött be Óbuda-Békásmegyer és a térség egészségügyi ellátásában. Az intézmény folyamatosan arra törekedett, hogy minél inkább megfeleljen a kor elvárásainak és fejlesztésekkel, bővülő szolgáltatásokkal mind jobbá váljon a kórházban hagyományosan magas színvonalú szakmai munka.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár elmondta: 2010 után a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárdos fejlesztés valósult meg, melynek keretében országszerte épültek, illetve újultak meg kórházak, rendelők. A kormány a következő 10 évben – 2017-2026 között – várhatóan összesen kb. 700 milliárdos fejlesztést hajt végre a fővárost és agglomerációt is kiszolgáló kórházakban.

dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár

Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos vázolta az Egészséges Budapest Program főbb elemeit, kiemelve, hogy a Szent Margit Kórház vezetése az előkészítő munka során mindvégig mértéktartóan, reális célokat megfogalmazva vett részt, ami nagyban hozzájárult a munka sikeréhez.

dr. Cserháti Péter miniszteri biztoshoz

A sajtótájékoztató vendége volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, aki tájékoztatta az újságírókat arról,  hogy a  következő három évben több mint 70 milliárd forintot fordít a kormány a fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében. A térség országgyűlési képviselője elmondta: az Egészséges Budapest Program (EBP) III. kerületi fejlesztései részeként az elkövetkező időszakban az óbudai Szent Margit Kórházban mintegy 924 millió forintból a meglévő épületek komfortosításának, egy új műveseállomás létesítésének, valamint az intézményhez tartozó nővérszálló felújításának előkészítő, tervezési munkái egyaránt megvalósulhatnak. Hozzátette: további 828 millió forintot az orvosiműszer-ellátottság fejlesztésére, valamint informatikai fejlesztésekre fordíthat az intézmény.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

Bús Balázs polgármester beszédében kiemelte: „a Szent Margit Kórház nem független az óbudaiak ellátásától, sőt sokkal inkább magunkénak érezzük, ezért az önkormányzat az intézmény működését továbbra is a kerületi lakosok elvárásaihoz igazodóan támogatja. Az előttünk álló időszak feladata, hogy összehangoljuk az állami, önkormányzati és intézményi szolgáltatások rendszerét.”

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere

A III. kerületi Önkormányzat nemrég megalkotott, jövőt érintő egészségügyi stratégiája az elkövetkezendő két év egészségügyi fejlesztéseit összegzi, és Örlős Endre, a Szent Margit Kórház egykori igazgató-főorvosának, a III. kerület díszpolgárának nevét viseli.  Polgármester úr így folytatta: „az Örlős Endre Program elképzelt fejlesztéseit igyekszünk összehangolni azokkal a tervekkel, amelyek itt, a kórházban valósulhatnak meg a következő években az Egészséges Budapest Program elemeiként, illetve európai uniós pályázatok révén.”

Polgármester úr minden érintettnek figyelmébe ajánlotta ezt a programot, akik az egészségügy aktuális kérdései iránt érdeklődőknek, hisz a fontos helyzetértékelés mellett, a Szent Margit Kórház feladatairól és lehetőségeiről is tájékoztat.

 

A Szent Margit Kórház ebben az évben ünnepli fennállásának 120 éves évfordulóját. A sajtótájékoztatón ismertetett támogatási forrásokkal történetének legnagyobb egészségügyi és infrastrukturális fejlesztése kezdődhet el a közeljövőben.

[g-gallery gid=”3970″ random=”1″]