Nőgyógyászati Onkológiai Világnap 2021.09.20.

A világnap célja, hogy nemzetközi szinten, összefogással hívják fel a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre, a megelőzésre, a tünetekre, a kezelés lehetőségeire.
“A daganatos betegek gyógyulásának valószínűsége annál nagyobb, minél koraibb stádiumban kerül felismerésre a tumor, és sikeres a terápia, ha már a daganatmegelőző állapotot kezeljük. A szűrés legfontosabb célja, a klinikai tüneteket nem okozó, egyszerűen gyógyítható daganatmegelőző állapotok és a korai stádiumú tumorok felismerése. “
(dr. Magyar Attila)
A nőgyógyászati szűrések fontosságára hívják fel a Szent Margit Kórház kollégái is a figyelmet azzal, hogy csatlakoztak a #worldgoday kampányhoz.

Miért fontos az évenkénti nőgyógyászati szűrés?

A vizit fontos része az anamnaesis felvétele, amely általában bemutatkozó-, közvetlen beszélgetés formájában zajlik. Fontos az előző beavatkozások ismerete, valamint a családi előzmények felvázolása (egyes daganat típusok gyakran családi halmozódást mutatnak).

A daganatos betegek gyógyulásának valószínűsége annál nagyobb, minél koraibb stádiumban kerül felismerésre a tumor, és általában sikeres a terápia, ha már a daganatmegelőző  állapotot  kezeljük. A szűrés legfontosabb célja, a klinikai tüneteket nem okozó, egyszerűen gyógyítható daganatmegelőző állapotok és a korai stádiumú tumorok felismerése. A szakemberek az évenkénti nőgyógyászati szűrést javasolják az első párkapcsolat után.

A fizikális vizsgálat általában 15 percet igényel, és évente kell (kellene) megismételni.  A daganatok előfordulási gyakorisága sajnos változatlan, és annak ellenére, hogy a kezelési lehetőségek javulnak, egyes betegségekben a halálozás sem csökken.  Nagymértékben köszönhető a szűrések elmaradásának, hiszen  a rendszeres szűréssel a daganat megelőző állapotok kiszűrhetők, és   időben kezelhetők. Saját tapasztalat alapján megállapíthatom, hogy a családtervezés lezárta, valamint a menopausa után jelentősen csökken a  megjelenések száma, pedig ebben az időszakban jelentkezik számos daganat először. A pandémia miatti szűrések elmaradása miatt már most tapasztalunk növekedést az „előrehaladt” daganatos megbetegedésekben.

(r. Magyar Attila)