A Szent Margit Kórházban 13. alkalommal ünnepelték a Vese világnapját, melynek 2018-ban központi témája volt a „vese és a női egészség”. A szervezők, a rendezvény keretében arra hívták fel a figyelmet, hogy nők esetében a férfiaknál is nagyobb eséllyel alakul ki súlyos, gyakran végstádiumú veseelégtelenséget okozó vesebetegség.  A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) 2005-ben Prof. Dr. Rosivall László a Semmelweis Egyetem Kórélettan Intézet igazgatójának kezdeményezésére határozott úgy, hogy minden év március második csütörtöke a Vese Világnapja legyen.  

Ma már 6 kontinens több mint 100 országában, így Magyarországon is, ebben az évben 13. alkalommal tartják meg ezt a megemlékezést, melynek a világon mindenhol közös a célja: felhívni a társadalom figyelmét a vese központi szerepére egészségünk megőrzésében, egyben kiemelni a prevenció fontosságát a vesebetegségek előfordulásának csökkentése érdekében. A nemzetközi vezetőség minden évben megjelöli azt a témát, amit az adott évben kiemelt módon javasol bemutatni, így került központi témaként 2018-ban kijelölésre a „vese és a női egészség”.

A Szent Margit Kórház Vese Alapítvány immáron 8 éve minden Vese Világnapi rendezvényre kiemelt módon készül, az általa gondozott, művese kezelt és transzplantált betegek, valamint a hozzátartozóik számára rendszeres előadásokat tart.  Az idei eseményen előadás keretében dr. Polner Kálmán a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány Kuratórium elnöke, belgyógyász nephrológus főorvos a nők vesebetegségére különösen veszélyes problémákra hívta fel a figyelmet. Az ez évi Vese Világnapi ünnepség különös sajátossága volt, hogy egybeesett a Nemzetközi Nőnappal, így az előadó külön köszöntötte a jelenlevő női hallgatókat.

Hazánkban a Vese Világnapi rendezvények legkiemelkedőbb képviselője a Magyar Nephrologiai Társaság és a Dialízis Szolgáltatók Egyesületének kezdeményezésére 2010-ben létrejött Nemzeti Vese Program, mely szervezet szórólapokkal, felvilágosító kiadványokkal, kampányokkal és az országban számos helyen tartott rendezvényeivel törekszik arra, hogy az egész társadalom figyelmét felhívja a krónikus vesebetegségek egyre nagyobb számban való előfordulására. A krónikus vesebetegségek nagyon gyakran végstádiumú veseelégtelenséghez vezetnek. Sajnos a vesebetegség gyakran feltűnő tünetek nélkül, alattomosan alakul ki, ami sok esetben halálos megbetegedést jelent. Ekkor a beteg életét kizárólag művese (dialízis) kezeléssel, vagy veseátültetéssel lehet fenntartani. Erre a veszélyre kívánják felhívni a figyelmet a Vese Világnapi nemzetközi rendezvények és a Nemzeti Vese Program is, rámutatva a betegség megelőzésének lehetőségeire és fontosságára.

Előadásában Polner főorvos néhány statisztikai adattal szemléltette a betegség előfordulási arányát.  Elmondta: a krónikus vese betegség (rövidítve: KVB) világméretű probléma, különösen a nők számára, hiszen a világon 195 millió nőt érint jelenleg, és a nyolcadik vezető halálok a nőknél, évente mintegy 600.000 halálesettel. A KVB férfi-nő aránya közel azonos, de vannak felmérések, ahol a nőknél 14%-os, a férfiaknál 12%-os az előfordulási arány. Vannak a világon olyan országok, ahol a nők egyenjogúsága az egészségügyi ellátás terén még a mai napig sem érvényesül. Különösen nagy a megkülönböztetés azokban az országokban, ahol nincs általános, mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás. A veseátültetéshez való hozzáférés szintén egyenlőtlen, elsősorban társadalmi, kulturális és pszichológiai szempontból. Egyértelmű, hogy világszinten kell a kérdést kezelni, vagyis hogy a nők számára is egyenlő hozzáférési lehetőséget kell biztosítani az egészségügyi ellátáshoz.

Új remény és lehetőség az Otthon végezhető HD nocturnalis (éjszaka folyamán, miközben a beteg alszik, napi 8 órában végezhető) formája, melyet az országban elsőként a Szent Margit Kórházban fognak hamarosan bevezetni. Erről a lehetőségről ugyancsak beszámolt a hallgatóságnak Polner főorvos úr. A Szent Margit Kórház Taraba István Műveseállomásán egyedi működési engedéllyel három éve dolgoznak a Kórház szakemberei azon, hogy a magyar vesebetegek számára is megvalósulhasson az otthon végezhető HD (OHD) kezelést.

Polner doktor az előadás további részében a gondozásuk alatt álló nőbetegek közül három beteg esetét mutatta be, akiket a Kuratórium döntése alapján ebben az évben Korányi Emléklappal tüntettek ki. Mindhárom beteg a családban öröklődő polycystás vesebetegség végstádiumában szenvedett. Családi összefogással kiemelkedő teljesítményt értek el, mind a vesebetegséggel való együttélés, mind pedig a saját munkahelyükön való helytállás tekintetében, ezzel példát mutatva betegtársaiknak.