Mindenki tudja, hogy védenünk kell magunkat az intenzív napfénnyel szemben. De azt sokan nem tudják, hogy az ultraibolya fény még akkor is jelen van, amikor a nap a felhők mögé bújik. Ezért a szomorú, borús napokon és az árnyékban is elengedhetetlen a hatékony védelem az UV-sugárzással szemben a szemsérülések megelőzéséhez.

Süt a nap, egy felhő sincs az égen. Az ilyen napokon sokan fogják a napszemüvegüket és bekenik magukat naptejjel, hogy gondoskodjanak a védelemről, amikor hosszabb időt töltenek a szabadban. De az UV nem csak a napon, a szabadban van jelen. Az UV-sugarak átjutnak az ablakokon. Bár a legtöbb ablaküveg biztosít valamilyen fokú UV-védelmet, a káros UV-fény egy része, az UV/A-sugárzás szűrés nélkül jut át az üvegen. Ez jól látható például az olyan ruhákon, amik hosszabb időt töltöttek a kirakatban, hiszen a napfénytől a színek kifakulnak.

A védtelen szem leginkább reggelente és délutánonként van kitéve az UV-sugárzásnak, nem csak délben, ahogyan azt általában gondoljuk. Délben a Nap fölülről süt le ránk, nem pedig közvetlenül a szembe. A bőr- és szemsérülések elkerülése végett nélkülözhetetlen a hatékony védelem az UV-sugárzással szemben.

Semmiképp nem ajánljuk olyan napszemüveg használatát, amely nem biztosít UV-védelmet. Ezek többet ártanak, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget, mivel tévesen nyújtanak biztonságérzetet. Csökkentik a lencsén átjutó fény mennyiségét, így a pupilla kitágul, pedig nincs UV-védelem. Ebből fakadóan a fény ártalmasabban jut a szembe. Ha nem biztos abban, hogy szemüvege vagy napszemüvege jó UV-védelmet biztosít, az optikusa örömmel segít.

Premium Vision Szemészet és Optika – Szent Margit Kórház “A” épület, bejárat: a külső lépcsőn keresztül