Sajtóközlemény

Felelős gazdálkodás mellett, a Szent Margit Kórház saját költségvetéséből több mint 40 millió Ft-ot fordított a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály korszerűsítésére. Az elmúlt hónapokban végzett felújítás során 1000 négyzetméteren valósult meg az akadálymentesítés. A fejlesztés nagyban hozzájárul a betegek magas színvonalú és biztonságos rehabilitációs ellátásához.

dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató

Az osztály ünnepélyes átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató elmondta, hogy az osztályon új burkolatot kaptak az elkülönítők, a folyosók, a kiszolgáló helyiségek. Valamennyi kórterem festése megvalósult. Kiépült egy mozgássérültek által is önállóan használható vizes blokk, így az osztály teljes körű akadálymentesítése is megtörtént. Köszönetét fejezte ki a dolgozók helytállásának, hiszen a felújítás ideje alatt is teljes üzemmódban, zavartalanul végezték a betegek rehabilitációját. Az évente átlagosan 500 beteg rehabilitációját végző osztályra az ország valamennyi területéről érkeznek betegek, ezért kiemelten fontosnak tartotta a Kórház vezetése a részleg felújítását. A főigazgató azt is kiemelte, hogy az átadási ünnepség egyben jelképesen egy újfajta együttműködés kezdetei is, melyet a Magyar Paralimpiai Bizottsággal indított útjára a Kórház, melynek célja egyrészt segíteni, hogy az osztályon gyógyuló betegek a lehető legteljesebb életet élhessenek az itt zajló rehabilitációs munka befejezését követően, másrészt pedig, hogy segítsék a helyi közösséggel, különösen az érintettekkel megismertetni, népszerűsíteni a para-sportokat.

Tarlós István Budapest főváros főpolgármestere

Tarlós István Budapest főváros főpolgármestere gratulált az osztály felújításához az Intézmény vezetésének és emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Szent Margit Kórház, több mint 120 éves fennállása alatt számos vihart élt át, többször elveszítette önállóságát, de a dolgozók összetartásának, fővárosi, állami és helyi támogatók közreműködésének köszönhetően mindig sikerült visszaszereznie függetlenségét és megőrizni szakmai tekintélyét. A kiváló orvosok és egészségügyi munkatársak a nehéz időkben sem maradtak egészségügyi programok nélkül.

Kiemelte, hogy az intézményben az elmúlt 6-8 évben több átalakítás történt, mint az azt megelőző másfél évtizedben. A most felújított és akadálymentesített osztály is azt bizonyítja, hogy az építő folyamat nem állt meg, sőt erősödik a fejlődés üteme.

Varga Mihály pénzügyminiszter Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője

Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője ünnepi beszédében elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi ellátás fejlesztésére, legyen szó az egészségügyben dolgozók megbecsüléséről vagy az infrastrukturális háttér megújításáról. Évtizedes mulasztásokat kell pótolnunk – emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: a kormány kész helytállni a kórházak adósságáért, ugyanakkor az intézményeknek is törekedniük kell a felelős gazdálkodás szabályainak betartására.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium képviseletben dr. Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár felvázolta a jövőben várható egészségügyet érintő fejlesztésekre fordítható támogatásokat. Az Egészséges Budapestért Program (EBP) keretében a kormányzat 700 Milliárd forint összegben biztosít forrásokat Budapest és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire, ennek részeként pedig – más egészségügyi beruházások mellett – tovább folytatódik a kórházak orvostechnológiai eszközeinek beszerzése is.

dr. Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár

A Helyettes-államtitkár azt is kiemelte, hogy a kórházfejlesztések mellett a járóbeteg-szakellátás megújítására 2020-ig a kormány eddig összesen 46 milliárd forint keretet biztosított.

Szekeres Pál a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke miniszteri biztos paralimpiai bajnok

A Szent Margit Kórházban működő vegyes profilú rehabilitációs osztály szakemberei 35 ágyon végeznek komplex rehabilitációs ellátást. Legnagyobb számban stroke betegséget követően kerülnek ide betegek, de számos csípőtáji törést elszenvedett, illetve különböző okból protézissel ellátott pácienst is kezelnek. Az osztályon általában 3-4 hétig zajlanak a rehabilitációs kezelések, de nem ritka a több hónapos kezelés sem.  Az eseményen részt vett Szekeres Pál a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, miniszteri biztos, paralimpiai bajnok is, aki 27 évvel ezelőtt  autóbalesetet szenvedett és azóta kerekesszékben él. Ő az élő példája annak, hogy egy bekövetkezett krízishelyzet után is magas szinten lehet folytatni a sportolást. Személyes emlékeket idézve köszöntőjében elmondta, hogy hét hónapot töltött rehabilitációs osztályon, ahol újra kezdhette az életét, mindent újra tanulva: öltözni, étkezni, tisztálkodni, és mozogni kerekesszékben. Örömét fejezte ki, hogy az Kórházban korszerűsített rehabilitációs osztályon már nemcsak szakemberek, hanem az épített környezet is magas színvonalú ellátást tud biztosítani az ellátottak számára. Adott a lehetőség arra, hogy egy megváltozott élethelyzetben is újra lehet kezdeni, egy újabb lehetőség nyíljon az ember életében a legteljesebb élet folytatásához. Miniszteri biztos úr az osztályról távozó betegek és minden sporttárs nevében köszönte meg azt a munkát, amit az osztály dolgozói végeznek. Reményét fejezte ki, hogy az új környezet egy újabb motivációt ad úgy a dolgozóknak, mind az itt gyógyuló embereknek. A sajtótájékoztató végén dr. Plavecz Júlianna osztályvezető főorvos irányításával, Szekeres Pál a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, paralimpiai bajnok és Adámi Zsanett paralimpikon a sajtó munkatársai előtt kerekesszékben mentek végig az osztályon, bemutatva az akadálymentesített részleget.

DSC_8572DSC_8724DSC_8727DSC_8731DSCF2946Fő képDSC_8476Dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgtóDSC_8506DSC_8572 Tarlós István Budapest főváros főpolgármestereDSC_8596 dr. Fébián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárDSC_8669 Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselőjeDSC_8700 Szekeres Pál olimpiai bajnok, Adámi Zsanett paralimpikon, Plavecz Júlianna osztályvezető főorvosDSC_8718 galériaDSCF2940IMG_3214 Szekeres Pál a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, miniszteri biztos, paralimpiai bajnok