2019.08.06-án az Index portálon, az akut gyomorvérzéses betegek Szent Margit Kórházban történő ellátásával kapcsolatban megjelentek szükségessé teszik, hogy tájékoztassuk a lakosságot a valós helyzetről, és megnyugtassuk az érintetteket, továbbra is folyamatos és biztonságos ellátást nyújtunk számukra.

Noha a hatályban lévő rendelkezések alapján a Szent Margit Kórháznak nem is feladata a súlyos gyomor- és bélvérzéses betegek fogadása, intézményünkben évek óta (!) szervezünk készenlétet arra az esetre, ha az intézményen belül jelentkezik akut gasztrointesztinális vérzés, hiszen ilyen problémák felmerülhetnek a már bent fekvő betegeknél is. A cikkben hivatkozott készenléti ügyelet tehát már sok éve működik nálunk, és nem a szakorvoshiány indokolta bevezetését, hanem a kórházban jelentkező gyomor- és bélvérzések biztonságos ellátása.

A cikk alapjául szolgáló körlevél célja valójában nem az volt, hogy egy kényszerből bevezetett új működésről tájékoztassa a kollégákat, hanem arra volt hivatott, hogy -elsősorban a fiatal rezidensek és szakorvos-jelöltek számára- iránymutatást adjon, mi a követendő gyakorlat, ha az osztályon fekvő beteg ellátása során akut gyomor- vagy bélvérzés jelentkezik. Szerencsére egyre több fiatal kolléga dolgozik intézményünkben, ezért fontosnak tartottuk, hogy valamennyi szervezeti egységen tudják, ilyen esetben kinek mi a feladata, különösen váratlan, vis maior helyzetben.

Természetesen az sem hagyható figyelmen kívül, hogy egyre több szakmában figyelhető meg a szakorvosok mozgása az intézmények között, akár jobb bérezés reményében, akár személyes vagy szakmai okból – különösen Budapesten. Kórházunkban is csökkent átmenetileg a gasztroenterológus szakorvosok száma, ugyanakkor hamis az az állítás, hogy nincs gasztroenterológus, hiszen jelenleg is öt (!), gasztroenterológiai szakvizsgával és gyakorlattal rendlekező szakorvos és három rezidens/szakorvos-jelölt biztosítja betegeink folyamatos ellátását, ősztől pedig további két kolléga csatlakozik a Szent Margit Kórház gasztroenterológiai csapatához.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy egy munkatársunk a sajtóhoz juttatott el egy belső, a szakmai feladatokat számba vevő, a munkatársaknak iránymutatást nyújtó körlevelet, elbizonytalanítva betegeinket és kárt okozva a Szent Margit Kórház jó hírének. A nevében is elnézést kérünk betegeinktől, hogy meggondolatlanságával bizonytalanságot, esetleg félelmet keltett az érintettekben.

Ismételten szeretnénk mindenkit megnyugtatni, a Szent Margit Kórház vezetése, orvosai és szakdolgozói biztosítják a hozzánk forduló betegek magas színvonalú, biztonságos ellátását. Mint a legtöbb egészségügyi intézménynek, természetesen nekünk is vannak nehézségeink, melyekkel a mindennapokban meg kell küzdenünk, de  betegeink -ahogy az elmúlt több mint 120 évben- úgy a jövőben is számíthatnak ránk, bizalommal fordulhatnak hozzánk!

A Szent Margit Kórház vezetése és dolgozói