Ünnepség a Vese Világnapján

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) 2005-ben magyar kezdeményezésre határozott úgy, hogy minden év március 2. csütörtöki napja legyen a Vese Világnapja. A javaslattevő Prof. Dr. Rosivall László a Semmelweis Egyetem Kórélettan Intézet igazgatója, a Magyar Vese Alapítvány elnöke volt. Ma már 6 kontinens több mint 100 országában, ebben az évben már 14. alkalommal kerül megrendezésre ez jeles nap.

A rendezvényeknek az a célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a vese központi szerepére az általános egészségünk szempontjából, milyen súlyos következményei vannak az akut, vagy krónikus vesebetegség kialakulásának, illetve, mit kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjen a vesebetegségek előfordulása.

A Szent Margit Kórház Vese Alapítvány szervezésében a Nephrologiai Osztály vezető szakemberei tartottak előadást a Vese Világnapja alkalmából.

Dr. Haris Ágnes osztályvezető főorvos megdöbbentő adatokat ismertetett, miszerint a vesebetegség több, mint 850 millió embert érint világszerte – azaz minden 10. ember vesebetegségben szenved. A vesebetegség minden országban egyre nagyobb számban fordul elő, aminek kimenetele nagymértékben függ az adott ország gazdasági helyzetétől, vagyis a szegény országokban sokkal nagyobb a vesebetegség előfordulásának gyakorisága, és sokkal rosszabb a vesebetegek gyógyításának lehetősége. Döbbenetes, hogy 2010-ben több mint 2 millió ember halt meg azért, mert nem volt számukra biztosított a dialízis kezelés. Ugyanakkor a világon 1,7 millió a heveny veseelégtelenség következtében évente elhalálozó betegek száma. Bár a gazdagabb országokban jobbak a vesebetegség gyógyításának lehetőségei, de a vesebetegek száma évről évre ezekben az országokban is növekszik. A vesebetegség gyakran társul más betegségekhez, melyek közül leggyakoribb a magasvérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás. A súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegek csak a rendkívül költséges művesekezeléssel vagy vesetranszplantációval tarthatók életben. Magyarországon minden vesebeteg számára biztosított a művesekezelés és alkalmasság esetén a veseátültetés. A Magyar Nephrologiai Társaság regisztere szerint hazánkban 2016. december 31-én 6454 beteg élt művesekezeléssel, és 3105 fő transzplantált vesével.

Világszerte arra kell törekedni, hogy megállítsuk a vesebetegség számának további növekedését, amihez a nemzetközi szakmai ajánlás a „8 aranyszabály” betartása, amit Dr. Polner Kálmán főorvos ismertetett. Ezek a szabályok mind a megelőzést, mind a már megjelent vesebetegség előrehaladásának fékezését is elősegítik. Ezek a szabályok:

  1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!
  2. Rendszeresen ellenőrizze a vércukor szintjét!
  3. Ellenőrizze vérnyomását!
  4. Étkezzen egészségesen! Vigyázzon a testsúlyára!
  5. Fogyasszon bőségesen vizet!
  6. Ne dohányozzon!
  7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
  8. Ellenőrizze rendszeresen vesefunkcióját, ha „nagy kockázati tényezővel rendelkezik” (cukorbetegség, magasvérnyomás, túlsúly, vesebeteg a családban)

A krónikus veseelégtelenséggel együtt élni nem könnyű dolog, hiszen a krónikus betegség nemcsak szervi károsodást okoz, hanem súlyosan kihat a beteg szociális helyzetére (pl. munkahely elvesztése, anyagi gondok súlyosbodása, stb.) és a pszichés állapotára is (pl. a különböző szintű depresszió), mely nehézségek a mindennapi élet minőségét rontják. Ennek megsegítésére a betegek szociális helyzetének javítása, anyagi támogatása, védett munkahelyek biztosítása és a betegséggel kapcsolatos teendők minél részletesebb megismerése (betegoktatás) szükséges, amit széles társadalmi összefogással lehet biztosítani. Ennek módszere a komplex rehabilitáció, melynek eredményeképpen lehet javítani a bio-pszicho-szociális egyensúly mértékét, ami az egészségi állapotot befolyásolja. Ennek sikerét alapvetően meghatározza a beteg és családjának, közvetlen környezetének segítő hozzáállása is. A Vese Világnap alkalmával már évek óta Korányi Emléklappal tünteti ki azokat a gondozott vesebetegeket, akik ilyen összefogással kiemelkedő eredményeket értek el a vesebetegséggel való megküzdés terén.

Gratulálunk és jó egészséget kívánunk a díjazottaknak!