Digitális szívultrahang-labor került átadásra a Szent Margit Kórház Kardiológiai Osztályán. A labor felszerelése a nemrég beszerzett digitális, valós idejű, 3D-s szívultrahang-készülék és egy hordozható, ágy melletti vizsgálatra is alkalmas laptopszerű “echokészülék”. Az új eszközök beszerzése a Fővárosi Önkormányzat és Tarlós István főpolgármester úr támogatásával valósulhatott meg.

A Kardiológiai Osztályon egy XXI. századi technikai és szakmai színvonalán álló, akár tudományos igényű vizsgálatokat is végezni képes szív ultrahang készülék és kiértékelő program került beszerzésre. Egy digitális szívultrahang labor kezdi meg működését a mindennapi betegellátás szolgálatában valamint a szív ultrahang vizsgálatokat elsajátítani szándékozó orvos kollégák képzése érdekében.

2016-ban indult el a jelenleg átadásra kerülő “digitalis echocardographias labor” kialakítása. Egy olyan szív ultrahang készülék beszerzését és szív ultrahang konzultációs vizsgáló hely kialakítását tervezték az osztályon, mely  lehetővé teszi, hogy  Óbuda – Békásmegyer lakossága, valamint a Kardiológiai Osztály területi ellátási kötelezettségéhez tartozó Dunakanyar – kistérség  kardiológiai betegei számára  szív ultrahang vizsgálatok vonatkozásában egy, a XXI. századi digitális technika lehetőségeit kihasználni képes u.n. „real time” 3D szív ultrahang készülék kerüljön a betegellátás szolgálatába.

A Kardiológiai Osztály szakmai elképzelése szerint: a kardiológiai fekvő és járóbeteg ellátás színvonalának fejlesztése mellett azoknak a szakmai kihívásoknak szeretnének megfelelni, melyet a nephológiai osztály, a dializis állomás, valamint az onkológiai osztály nagyszámú onkotherápiás betegeinek kardiológiai háttér ellátása jelent mind a kórház, közvetlenül azonban a kardiológiai osztály, illetve a szív ultrahang laboratórium számára.

A Kardiológiai Osztályon vizsgált beteg szív ultrahang képe – komplikált klinikai esetben egy nagy Kardiológiai Centrumban dolgozó „expert” –tel, szaktekintéllyel  megkonzultálható, illetve a képi dokumentáció 3D mozgó képi formában a  fogadó centrumba  konzultációra, kiértékelésre átküldhető.

A támogatásból megvalósult kiemelkedő eszközös feltételeknek köszönhetően a Szent Margit Kórház Kardiológiai Osztályát a Semmelweis Egyetem szakmai grémiuma a szív ultrahang vizsgálatok vonatkozásában a szív ultrahangos liszensz vizsgák megszerzésére alkalmas  képzőhellyé választotta!