A Szent Margit Kórház Budapesten elsőként csatlakozott az országos gasztronómiai roadshow programjához és vállalta a házigazda szerepét.

dr. Hajnal Judit, az országos kampány koordinátora

 A sajtótájékoztatón dr. Hajnal Judit a „Főzzük körbe Magyarország Kórházait” elnevezésű országos program koordinátora tájékoztatta a jelen lévőket a kezdeményezés céljairól.  Köszöntőjében kiemelte: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szervezésében indított országos kampány célja felhívni a figyelmet a lakosság és a betegek körében arra, hogy a betegétkeztetés minősége biztosítható a kórházakban jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel, alapanyagokból és gazdasági lehetőségek mellett is.

Ambrus György olimpiai bajnok séf, egyben
a Magyar Gasztronómia Nagykövete

A sajtónyilvános esemény keretében Ambrus György olimpiai bajnok séf, egyben a Magyar Gasztronómia Nagykövete három fogással lepte meg ebédidőben a Szent Margit Kórház osztályain fekvő betegeket: a menü részeként paradicsomleves zellerbetéttel, zöldséges csirkemell rizottó reszelt sajttal és piskóta került a tányérokra, melyet a Kórház konyhájában készített az ott rendelkezésre álló eszközökkel. A gasztronómiai délelőtt keretében a Séf bemutatta hogyan lehet előállítani odafigyeléssel és kreativitással 550 Ft nyersanyag normából háromfogásos ebédet, a kórházi konyhán megtalálható eszközök segítségével is éttermi minőségben és színvonalon.

Dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató üdvözölte a kezdeményezést és elmondta: a Szent Margit Kórház örömmel csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az intézmény maga is kiemelt figyelmet fordít a betegellátás minőségének javítására, ennek érdekében az elmúlt évben megkezdődött a korszerű konyhatechnológiai és tálalási eszközök beszerzése, illetve – szakemberek bevonásával – az étlapok felülvizsgálata is. A következő években pedig – részben uniós részben pedig költségvetési forrásból – a teljes konyhaüzem megújulhat. A kórházi étkeztetés a betegek gyógykezelésének fontos része, melynek igazodnia kell a betegek állapotához és energia szükségleteihez. A gyógyító intézmények élelmezéssel foglalkozó szakemberei a sokszor speciális étkeztetés biztosítását szigorú szakmai szabályok, jogszabályba foglalt előírások és kötelezettségek mentén végezik.

A jogszabályi háttér betartása mellett fontos célként fogalmazódott meg, hogy az ételek  ízvilága, illata, állaga és a külleme is megfelelő legyen, hiszen a kórházi kezelés alatt a betegek komfortérzetének javításához és a gyógyulás elősegítéséhez egyaránt elengedhetetlen a megfelelő minőségű étel biztosítása.

Az esemény végén a sajtó képviselőinek lehetősége volt az elkészült finomságok kóstolására is.