Jelen járványügyi helyzetre való tekintettel az elmúlt időszakban több fontos, betegellátással kapcsolatos intézkedés lépett életbe a Szent Margit Kórházban, melyről szeretnék részletes tájékoztatást adni. Az intézkedések során az EMMI COVID-19 fertőzött betegek ellátására történő felkészülés megvalósítására hozott döntéseit vettük figyelembe:

 • Az Ápolási Osztályról a betegek részbeni elbocsájtása orvos szakmai döntés alapján történik – csak azokat a betegeket bocsájtjuk otthonukba, akiknek egészségi állapotuk nem igényel állandó orvosi felügyeletet, ellátást – minden esetben hozzátartozóval történő egyeztetést követően! Ezeknek az idős embereknek elsősorban otthonukban is biztosítható ápolásuk, gondozásuk, amelyet a családtagok is biztosítani tudnak számukra.
 • Minden esetben igyekszünk segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akik nem tudnak otthonukban gondoskodni idős hozzátartozóikról, egészségügyi vagy szociális körülményeik miatt. Ebben az esetben szakmai tanácsadással, szociális intézményhálózattal történő kapcsolatfelvétellel – közvetítő szerepben – az elvárásoknak megfelelően a szükséges dokumentációkkal és orvosi zárójelentésekkel látjuk el a betegeket és a hozzátartozókat.
 • Azoknak a családoknak, akik meg tudják oldani családtagjuk otthoni ápolását, gondozását, azok számára is megpróbálunk segítséget nyújtani. Tanácsadással, tájékoztatással az otthonukban igénybe vehető szociális támogatások lehetőségeiről, az igénylés folyamatáról.
 • Kórházunk szociális koordinátorának közreműködésével az elbocsájtott betegek hozzátartozóinak folyamatosan biztosítjuk a telefonos segítségnyújtást.
 • Azokat a betegeket, akik egészségi állapotuk miatt orvosi ellátást igényelnek, kórházunk másik osztályaira helyezzük át, melyről a hozzátartozókat is értesítjük. Állapotukról folyamatosan tájékoztatást adunk a családtagok számára.
 • A kórházak kapacitásbővítése érdekében a kórház főigazgatójának döntése értelmében, a Fejlődésneurológiai Osztály az intézmény egy másik épületében („B” épület) működik tovább. Az osztályon kezelt újszülött és koraszülött csecsemők ellátása folyamatos.
 • A dializált betegek kezelése is folyamatos, intézményünk Művese Állomásán („B” épület) fogadjuk az érintett betegeket.
 • Az onkológiai betegek ellátása az „A” épületben történik, ellátásuk és kezelésük folyamatos.
 • Kórházunk minden eddig is működő szakma tekintetében biztosítja a folyamatos betegellátást az arra rászorulók számára.
 • Szakambulanciáinkkal továbbra is állunk az Önök rendelkezésére, melyeket visszarendelt vagy beutalóval rendelkező betegeink vehetnek igénybe.
 • Minden kezelésre érkező beteg számára kötelező és szükséges a Betegfelvételi Irodában történő bejelentkezés és a COVID-19 triage. Ez a vizsgálat folyamatos, 24 órában zajlik, hőmérés és célzott anamnézis felvételével után tudnak az adott kezelésekre tovább menni a betegek, annak érdekében, hogy az esetlegesen COVID-19 fertőzötteket kiszűrjük a biztonságos betegellátás érdekében.