Fejlődésneurológiai szakrendelés

 

Szakrendelés / szakambulancia helye: A épület III. emelet

Osztályvezető főorvos: Prof. Dr. Berényi Marianne

gyermekgyógyász, gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos

 

Osztályvezető helyettes: Dr. Kovács Edina adjunktus

neurológus, gyermekneurológus jelölt

 

Szakrendelés orvosa: Dr. Szabados Péter főorvos

gyermekgyógyász, gyermekneurológus

 

Telefon: 430-4800 / 1198-as vagy a 1104-es mellék

Rendelési idő:    kizárólag előjegyzés alapján

hétfőtől – péntekig  08.00 – 16.00 óra között

Új betegek fogadása: a szerdai napokon, kizárólag előjegyzés alapján

 

Ellátási terület:

A szakellátás országos ellátási kötelezettséggel rendelkezik, kizárólag az első életévben vehető igénybe (lehetőség szerint az első három élethónapban indítva.)  A szakellátás keretén belül történik, az osztályon kivizsgált, diagnosztizált betegek terápiás nyomon követése is, valamint az új betegek első, tájékozódó vizsgálata, annak eldöntésére, hogy szükséges-e részletes, műszeres, osztályos kivizsgálás.

Járóbeteg-ellátás keretében történik, osztályos kivizsgálást követően – akár heti 5 alkalommal is – a környéki idegsérülések komplex ellátása, valamint a kivizsgált gerinc-sérült újszülöttek, fiatal csecsemők rendszeres hólyag-végbél kezelése is.

 Vizsgálatok

  • koponya ultrahang, doppler ultrahang (agyszerkezet vizsgálata, agyi erek áramlási viszonyainak vizsgálata)
  • videó-EEG (az agykéregben lejátszódó elektromos változásokat észlelő komputerizált műszer, video kamárával összekötve, mely egy időben rögzíti az agyi elektromos hullámokat és a csecsemő viselkedését, mozgását akár több órán keresztül),
  • elektromos agytörzsi és agykérgi kiváltott agyi potencial vizsgálatok (látás, hallás, tapintó érzékelés),
  • elektromos impulsus-diagnosztika (agyidegbénulások, periferiás ideg bénulások),
  • neuro-urodiynamika neuro-rectodinamika (gerincvelősérvvel születettek (MMC-s) hólyag és/vagy végbél beidegzésének vizsgálata),
  • figyelem, szelektív figyelem, asszociációs készség fejlődéspszichológiai – és gyógypedagógiai vizsgálata,
  • részben számítógépes-videós és polygraphiás (többcsatornás vizsgáló készülék, amely egyidőben rögzíti az agyi elektromos tevékenységet, az EKG-t, a légzést, a mozgást, a szopási magatartást) szelektív figyelem, orientáció, habituáció, diszhabituácio, memória ellenőrzés.
  • a mozgásfejlődés összehasonlító vizsgálata, a veleszületett elemi mozgás mintázatok értékelése alapján.

A terápia hatékonyságát a járóbeteg szakrendelésen történő havi – szükség esetén gyakoribb – ellenőrzővizsgálat szabályozza. A terápiás eredményeknek és az aktuális fejlődés neurológiai állapotnak megfelelően folyamatosan módosul a terápiás program és a járóbeteg ellátás keretében történik az új neurotherapiás elemek betanítása a szülőknek.

Folytatólagos műszeresen is ellenőrzött kezelések: Az osztályon beállított epilepsias csecsemők nyomonkövetése video-EEG-vel, az epilepsia ellenes gyógyszer (anticonvulsivum) vérszintjének ellenőrzése, szükség esetén a gyógyszerelés módosítása. Ugyancsak hosszabb ideig tart a felkarbénult újszülöttek és fiatal csecsemők intenzív elektrotherapiája és physiotherapiája.

A legtöbb időt, az intravesicalis, transurethralis (catheter segítségével a húgycsövön át a húgyhólyag belsejébe) és/ vagy intrarectalis, analis (végbélen belüli, végbél záróizmot érintő) elektrotherapia végzése igényli MMC-s (gerincvelő súlyos fejlődési rendellenessége) csecsemőkőn. Ugyancsak tartós terápiát igényel a csecsemő arcideg bénulásának elektromos kezelése.

Ellátási terület

A szakellátás az ország egész területéről vehető igénybe 0-12 hónapos korig, lehetőség szerint az első három élethónapban indítva. A therapiás ambulancia ( az osztályon kivizsgált, diagnosztizált betegek therápiás nyomon követése az első 1-1.5 életévben havi rendszerességgel történik, majd 4 és 8 éves korban is 1-1 ellenőrző vizsgálattal fejeződik be. A környéki idegsérülések ellátása bizonyos időszakokban akár heti öt, majd heti 2-3 alkalommal történik. A gerincvelő sérülése következtében kialakuló hólyag és végbél bénulások kezelése heti 5 alkalommal napi 1.5- 2 órás kezeléssel történik.

Rendelési idő

Előjegyzéssel, beutalóval, telefonszám: 430-4800/1198 mellék

MMC (nyitott gerinc, spina bifida) esetén a születést követően azonnal – előzetes telefon értesítést követően – a nap 24 órájában, a hét minden napján fogadunk praeoperativ (a korai zárás műtétjét megelőzően) kivizsgálásra és állapot felmérésre újszülöttet.
Járóbeteg ellátás

A járóbeteg szakrendelésen kóros idegrendszeri fejlődésből származó idegműködési károsodás gyanúja esetén tájékozódó vizsgálat történik annak eldöntésére, szükséges-e részletes, osztályos, műszeres kivizsgálás. Ugyancsak itt folyik az osztályon kivizsgált betegek rendszeres havi diagnosztikus és terápiás nyomon követése. Néhány műszeres vizsgálat a járó beteg szakrendelésen is szükséges az alábbiakból.