Fejlődésneurológiai Szakambulancia

1032 Budapest, Bécsi út 132. A épület III. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Berényi Marianne osztályvezető főorvos, az orvostudományok kandidátusa

Telefonszám: 430-4800/ 1198 mellék

Rendelési idő:

hétfő – csütörtök 8.00-16.00 óra között

péntek 8.00-13.00 óra között

 

 

 Vizsgálatok

  • koponya ultrahang, doppler ultrahang (agyszerkezet vizsgálata, agyi erek áramlási viszonyainak vizsgálata)
  • videó-EEG (az agykéregben lejátszódó elektromos változásokat észlelő komputerizált műszer, video kamárával összekötve, mely egy időben rögzíti az agyi elektromos hullámokat és a csecsemő viselkedését, mozgását akár több órán keresztül),
  • elektromos agytörzsi és agykérgi kiváltott agyi potencial vizsgálatok (látás, hallás, tapintó érzékelés),
  • elektromos impulsus-diagnosztika (agyidegbénulások, periferiás ideg bénulások),
  • neuro-urodiynamika neuro-rectodinamika (gerincvelősérvvel születettek (MMC-s) hólyag és/vagy végbél beidegzésének vizsgálata),
  • figyelem, szelektív figyelem, asszociációs készség fejlődéspszichológiai – és gyógypedagógiai vizsgálata,
  • részben számítógépes-videós és polygraphiás (többcsatornás vizsgáló készülék, amely egyidőben rögzíti az agyi elektromos tevékenységet, az EKG-t, a légzést, a mozgást, a szopási magatartást) szelektív figyelem, orientáció, habituáció, diszhabituácio, memória ellenőrzés.
  • a mozgásfejlődés összehasonlító vizsgálata, a veleszületett elemi mozgás mintázatok értékelése alapján.

A terápia hatékonyságát a járóbeteg szakrendelésen történő havi – szükség esetén gyakoribb – ellenőrzővizsgálat szabályozza. A terápiás eredményeknek és az aktuális fejlődés neurológiai állapotnak megfelelően folyamatosan módosul a terápiás program és a járóbeteg ellátás keretében történik az új neurotherapiás elemek betanítása a szülőknek.

Folytatólagos műszeresen is ellenőrzött kezelések: Az osztályon beállított epilepsias csecsemők nyomonkövetése video-EEG-vel, az epilepsia ellenes gyógyszer (anticonvulsivum) vérszintjének ellenőrzése, szükség esetén a gyógyszerelés módosítása. Ugyancsak hosszabb ideig tart a felkarbénult újszülöttek és fiatal csecsemők intenzív elektrotherapiája és physiotherapiája.

A legtöbb időt, az intravesicalis, transurethralis (catheter segítségével a húgycsövön át a húgyhólyag belsejébe) és/ vagy intrarectalis, analis (végbélen belüli, végbél záróizmot érintő) elektrotherapia végzése igényli MMC-s (gerincvelő súlyos fejlődési rendellenessége) csecsemőkőn. Ugyancsak tartós terápiát igényel a csecsemő arcideg bénulásának elektromos kezelése.

Ellátási terület

A szakellátás az ország egész területéről vehető igénybe 0-12 hónapos korig, lehetőség szerint az első három élethónapban indítva. A therapiás ambulancia ( az osztályon kivizsgált, diagnosztizált betegek therápiás nyomon követése az első 1-1.5 életévben havi rendszerességgel történik, majd 4 és 8 éves korban is 1-1 ellenőrző vizsgálattal fejeződik be. A környéki idegsérülések ellátása bizonyos időszakokban akár heti öt, majd heti 2-3 alkalommal történik. A gerincvelő sérülése következtében kialakuló hólyag és végbél bénulások kezelése heti 5 alkalommal napi 1.5- 2 órás kezeléssel történik.

Rendelési idő

Előjegyzéssel, beutalóval, telefonszám: 430-4800/1198 mellék

MMC (nyitott gerinc, spina bifida) esetén a születést követően azonnal – előzetes telefon értesítést követően – a nap 24 órájában, a hét minden napján fogadunk praeoperativ (a korai zárás műtétjét megelőzően) kivizsgálásra és állapot felmérésre újszülöttet.
Járóbeteg ellátás

A járóbeteg szakrendelésen kóros idegrendszeri fejlődésből származó idegműködési károsodás gyanúja esetén tájékozódó vizsgálat történik annak eldöntésére, szükséges-e részletes, osztályos, műszeres kivizsgálás. Ugyancsak itt folyik az osztályon kivizsgált betegek rendszeres havi diagnosztikus és terápiás nyomon követése. Néhány műszeres vizsgálat a járó beteg szakrendelésen is szükséges az alábbiakból.