Osztályvezető főorvos:

 

Dr. Plavecz Julianna

Telefon:

 250-2420 mellék:1304

Fax:

 439-0240

Főnővér:

 Kiss Margit

Ágyszám:

 35

 

Az aktuális látogatási feltételekről az alábbi linkre kattintva lehet tájékozódni:
https://www.szentmargitkorhaz.hu/latogatasi-tilalom-feloldasa-latogatasi-feltetelek/
226267226232226262226266226264226263226261226270226265226233226271

Tevékenységünk során jellemzően ellátott betegcsoportok:

 • Stroke-on átesett betegek, monoparesisek, hemiparesisek, aphasiák, organikus pszichoszindrómák
 • Krónikus neurológiai betegségek folytán kialakult fogyatékosságok, Parkinson szindróma, Sclerosis multiplex, polyneuropathiák . stb.
 • Posttraumás állapotok, csípőtáji törések, prothesis implantációk (csípőizületi ill. térdizületi prothesisek)
 • Diabeteses betegek funkciózavarai, diabeteses láb, polyneuropathia
 • Perifériás érbetegségek, alsó végtagi amputációt követően kialakult fogyatékosságok, prothetizáció.
 • Degeneratív ízületi – és gerincbetegségek
 • Osteoporosis, daganatos csontbetegségek

Tevékenységünk

A két tornateremben illetve az önálló foglalkoztató-terápiás helyiségben folyik fenti betegségek, ill. fogyatékosságok komplex rehabilitációs kezelése.  A foglalkoztatóban lehetőség nyílik művészetterápiás tevékenységekre is, az „alkotásokból” rendszeresen kis kiállításokat szervezünk a betegtársak és a hozzátartozók részére, hogy ezúton is bemutathassuk nekik munkánkat. A foglalkoztatóban kialakított kis konyha-sarok teszi lehetővé, hogy hetente egy alkalommal konyhai foglakozásokra, főzésre is sor kerülhessen. A sütés-főzés elemeinek újra tanulása után az elkészült ételeknek az osztály valamennyi tagja örül. A betegek tevékenykedéseiről rendszeresen készítünk színes fotó sorozatokat, melyeket az osztály folyosóján elhelyezett faliújságokon láthatnak a hozzátartozók.

Szintén a foglalkoztatóban kialakított mini-fürdőszoba ad lehetőséget az önellátásban való részvétel gyakorlására – mosakodás, borotválkozás, fésülködés, cipőfűzés stb.

Az osztály személyzetét alkotó team-tagok együttes elhivatottsága, munkaszeretete és fejlődési igénye teszi lehetővé, hogy az itt folyó munka jó szakmai színvonalú és eredményes legyen, mind a betegek, mind az itt dolgozók örömére.

Terveink között szerepel, hogy mind a személyi, mind a tárgyi feltételeinken folyamatosan javítsunk, fejlesszünk.

Az osztály szakmai munkája szervezeti és működési rendjében részletesen szabályozott.

Az orvosi és nővéri dokumentáció tartalmazza a beteg felvételi és távozáskor észlelt állapotát, a team-megbeszéléseken kialakított és értékelt állapotfelmérési skálákat, a team-tagok leleteit, szakmai információit.

Támogató orvos-szakmai egységek

Munkánkat intézményünk társosztályaival szoros együttműködésben végezzük, segítségünkre van a Központi Laboratórium és Röntgenosztály, a Belgyógyászati osztályok, posttraumás betegeink szükséges kontrolljában sebészeti ambulanciánkra támaszkodhatunk. Ugyanakkor mi is igyekszünk ezen osztályok folyamatos tehermentesítésére a betegátvételekkel, valamint a rendszeres segédeszköz ellátással.

Munkánkat szoros szakmai együttműködésben végezzük a Szent János Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs osztályával, akikkel szoros maradt a kapcsolat a két intézmény különválásával is, rendszeres konzultációk és a tudományos tevékenységet illető megbeszélések formájában.

 

Betegfelvétel rendje

A beteg-utak bemutatása

Az osztályunkra kerülő betegek nagyobb részben az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Neurológiai osztályairól – Stroke ill. Epilepszia részleg – kerülnek átvételre előzetes helyszíni konzíliumot követően (Budapest III. kerülete neurológiai szempontból az OKITI-hez tartozik).

Nagy számban érkeznek betegek a Honvéd Kórház Traumatológiai osztályáról, előzetes telefon konzultációt követően, jelentős az igény a pár napon belüli átvételre, tehermentesítve ezzel az akut ellátást végző osztályt.

Ellátási terültünkhöz tartozó betegek érkeznek még a Szent János Kórház különböző osztályairól– döntően a traumatológiai és belgyógyászati osztályokról -, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályairól, szintén előzetes, lehetőleg helyszíni konzultációt követően.

Tekintettel a Szent Margit Rendelőintézettel való szoros együttműködésre, sok beteget veszünk fel elsősorban a neurológiai, másodsorban a reumatológiai rendelésekről.

Kórházunk társosztályairól előzetes betegvizsgálatot, rehabilitációs konzíliumot követően kerülhet sor a betegek átvételére.

Családorvosok számára beteg-beutalási lehetőség az osztályunkon történő előzetes ambuláns vizsgálatot és előjegyzést követően válik lehetségessé.

A betegfelvétel feltétele minden esetben az, hogy a kialakult fogyatékosság javítható vagy kompenzálható legyen, valamint a beteg mind fizikailag, mind szellemileg alkalmas legyen a rehabilitációban való aktív közreműködésre.

Osztályunkon team-munka keretein belül folyik az ellátás, melynek tagjai: 3 orvos, 11 ápoló, gyógytornászok, gyógy masszőrök, ergo terapeuta, fizikoterápiás asszisztens, logopédus, klinikai szakpszichológus, dietetikus, szociális munkás, ortopéd műszerész.

Az osztály története

A Szent Margit Kórházban a Mozgásszervi Rehabilitációs osztály 2012 szeptember 1.-én kezdte meg működését. Intézményünkben a Neurológiai osztály 2007 áprilisában megszűnt, átalakítás és költözések után 2008 január 1.-től Neurológiai Rehabilitációs osztályként funkcionált tovább a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházain belül. Az egyesített intézmény Szent János Kórházában működő Mozgásszervi Rehabilitációs osztályával szoros együttműködés alakult ki. Korábban a kerületünkben és intézményünkben nem volt rehabilitációs szakmai tevékenység.

Az osztály orvosai

Orvos neve Munkakör Épület Mellék
Dr. Plavecz Julianna osztályvezető főorvos A/2. 1154
Dr. Kerekes Gabriella belgyógyász A/2. 1149
Dr. Csaplár Melinda belgyógyász és diabetológus A/2. 1117

Oktatási, tudományos tevékenység

Klinikai neurofiziológiai (EEG-EMG) laboratóriumunk résztvesz a klinikai elektrofiziológiai asszisztensképzésben a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskolával való együttműködés.

2015 novemberben az Osztály megkapta a Semmelweis Egyetem akkreditációját a rezidens képzésben való részvételre. Szeretettel várjuk osztályunkon az érdeklődő rezidens kollégákat.

Információ az osztályról

Az osztály bemutatása

Osztályunk 35 ágyon, az A épület 2. emeletén működik.

Az kórtermeink: 2 db 6 ágyas kórterem, 6 db 3 ágyas kórterem, 2 db 2 ágyas kórterem, 2 db 1 ágyas kórterem. 3 olyan kórtermünk van, ami fürdőszobával is felszerelt.

Osztályunkhoz tartozik szintén az A épület 2. emeletén található két, egymástól függetlenül működő, jól felszerelt tornaterem, valamint önálló foglalkozásterápiás helyiség.

A tornatermekben gyógymasszázs alkalmazására szolgáló terápiás ágy, járókorlát, gyakorló lépcső is található.

Osztályunktól függetlenül a B épületben dolgozik önálló helyiségben klinikai szakpszichológusunk.

Ellátási terület

Budapest III. kerülete, valamint Pest megye Szentendrei járásához tartozó települések: Dunabogdány, Leányfalu, Pócsmegyer, Kisoroszi, Szigetmonostor, Szentendre, Tahitótfalu és Visegrád. Ez közel 170.000 ember rehabilitációs ellátásának kötelezettségét jelenti.

Betegforgalmi adatok

Osztályunk működésének adatai a 43/1999 és 291/2009-es Korm. rendelet által meghatározott rehabilitációs minősítési kritériumok alapján az A minősítésű rehabilitációnak megfelelnek, részletesebben:

 • az osztályvezető rehabilitációs szakorvos, szakmai gyakorlata több, mint 6 év
 • az orvos létszám 40 ágyra 3 fő
 • a rehabilitációs szaktevékenységben résztvevők szakdolgozók száma 5 ágyra vonatkozóan több, mint 1 fő (1.2)
 • 5 ágyra vonatkozóan a gyógytornászok száma több, mint 0.6 fő
 • az átlagos ápolási idő 2013-ban 27.5 nap volt
 • az éves halálozás arány:2.5%

Tevékenységünk és mindezen adatok alapján osztályunk vonatkozásában a finanszírozás megemelésének feltételei teljesülnek, és a korábbi 1.2-es szorzó 1.8.-ra változtatása indokolt.

 

Diabeteses láb ambulancia

Rendel: Dr. Csaplár Melinda. Ortopéd szakorvos és gyógycipész segítségével történik a betegek ellátása. Családorvosi beutaló szükséges.

Előjegyzés: +361 250 2170/1304-es mellék