1032 Budapest, Bécsi út 132. B épület III. emelet

II. – III. Belgyógyászat

Osztályvezető főorvos: Dr. Dolgos Szilveszter PhD

Gasztroenterológiai részlegvezető: Dr. Penyige József

Főnővér: Bakonyvári Mariann

Telefonszám: 430-4800/1243 mellék

Ágyszám: 15

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Az Osztály feladata a speciális emésztőszervi (gasztroenterológiai) betegek kivizsgálása és kezelése. Gasztroenterológiai rehabilitációs feladatokat csak korlátozott számban végzünk.

 

Speciális vizsgálatok

A gasztroenterológiai munka során számos speciális vizsgálatot és kezelést végzünk. A diagnosztikai vizsgálatok közül a legfontosabbak a gyomortükrözés (gastroscopia), mely során a nyelőcső-gyomor-patkóbél endoszkópos vizsgálatát végezzük el.

A vastagbél tükrözés (colonoscopia) során szintén vizsgáljuk a belet és szükség esetén szövetmintát is tudunk venni, hasonlóan a gyomortükrözéshez.

Az epeutak tükrözéses vizsgálata során a patkóbélen keresztül röntgen segítségével vizsgáljuk az epeutakat. Az ezen vizsgálatok során talált eltéréseket sok esetben meg is tudjuk oldani.

A gyomorból polypot tudunk levenni, vérzést tudunk csillapítani, a nyelőcső szűkületet tágítani tudjuk. A vastagbélből a polypok eltávolítása a leggyakoribb feladatunk. Az epeutakba szorult epekövek is eltávolíthatók. A tápcsatornába került idegentestek is endoszkóppal távolítható el sok esetben.

Az Osztály története

1985-ben a Budapesti Szent Margit Kórház bővítésekor, a „B” épület felépítése új profilú osztályok megnyitását tette lehetővé. A 40 ágyas, III.sz. Belgyógyászati- és Gasztroenterológai Osztály feladata a belgyógyászati betegek ellátása mellett az emésztőszervi betegségben szenvedők speciális ellátása volt. További fejlődést jelentett az osztályon létrehozott, úgynevezett gasztroenterológiai őrző (szubintenzív részleg), mely a tápcsatornai vérzés, a hasnyálmirigy gyulladás és egyéb súlyos gasztroenterológiai kórképek magasabb színvonalú kezelését tette lehetővé. Mindehhez személyi és tárgyi feltételeket is biztosítottak, mint a modern endoszkópos laboratórium, gasztroenterológus szakorvosok, endoszkópos szakasszisztensek. Kialakításra került a járóbeteg ellátását szolgáló gasztroenterológiai szakambulancia is. Az osztály feladatai közé került az oktatás is (orvostanhallgatók és szakasszisztensek képzése). Az osztály elindítása és vezetése 2001-ig Dr. Toóth Éva főorvosnő nevéhez fűződik. Nyugdíjba vonulását követően 2001-2004-ig Dr. Bélai Ferenc főorvos vezette az osztályt. 2004-től 2018-ig Dr. Demeter Pál osztályvezető főorvos irányította a munkát. Az osztály akkreditált, kiemelt gasztroenterológiai centrum. A részleg vezetője dr. Penyige József főorvos.

Betegfelvétel rendje

Az osztály a nap 24 órájában fogadja a területi ellátási kötelezettsége alá tartozó területek lakosait sürgősségi esetekben mentőszállítással vagy a körzeti orvosi ügyelet beutalójával.

A nem sürgős esetek előjegyzés alapján kerülnek felvételre. Az előjegyzés háziorvosi beutaló alapján vagy a Gasztroenterológiai Szakrendelésen keresztül történik. Az előjegyzett betegeket munkanapokon reggel 7-9 óra között fogadjuk.


Tájékoztatjuk Önöket, hogy osztályunkon 17.00-19.00 óra között van lehetőség a bent fekvő betegek látogatására. A látogatási idő szabályozására a megnövekedett betegforgalom és a betegeink biztonságos ellátása érdekében van szükség. Megértésüket köszönjük.

Ellátási terület

Budapest 01.ker., Budapest 02. Ker., Budapest 03. Ker., Budapest 11. Ker., Budapest 12. Ker, Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád.