Az osztály tevékenysége, beavatkozások
Az Osztály feladata a speciális emésztőszervi (gasztroenterológiai) betegek kivizsgálása és kezelése. Gasztroenterológiai rehabilitációs feladatokat csak korlátozott számban végzünk.
1985-ben a Budapesti Szent Margit Kórház bővítésekor, a „B” épület felépítése új profilú osztályok megnyitását tette lehetővé. A 40 ágyas, III.sz. Belgyógyászati- és Gasztroenterológai Osztály feladata a belgyógyászati betegek ellátása mellett az emésztőszervi betegségben szenvedők speciális ellátása volt. További fejlődést jelentett az osztályon létrehozott, úgynevezett gasztroenterológiai őrző (szubintenzív részleg), mely a tápcsatornai vérzés, a hasnyálmirigy gyulladás és egyéb súlyos gasztroenterológiai kórképek magasabb színvonalú kezelését tette lehetővé. Mindehhez személyi és tárgyi feltételeket is biztosítottak, mint a modern endoszkópos laboratórium, gasztroenterológus szakorvosok, endoszkópos szakasszisztensek. Kialakításra került a járóbeteg ellátását szolgáló gasztroenterológiai szakambulancia is. Az osztály feladatai közé került az oktatás is (orvostanhallgatók és szakasszisztensek képzése). Az osztály elindítása és vezetése 2001-ig Dr. Toóth Éva főorvosnő nevéhez fűződik. Nyugdíjba vonulását követően 2001-2004-ig Dr. Bélai Ferenc főorvos vezette az osztályt. 2004-től 2018-ig Dr. Demeter Pál osztályvezető főorvos irányította a munkát. Az osztály akkreditált, kiemelt gasztroenterológiai centrum. A részleg vezetője dr. Penyige József főorvos.