Osztályvezető főorvos: Dr. Berényi Marianne osztályvezető főorvos,
az orvostudományok kandidátusa

Főnővér: Dudás Tünde

Szervezeti egység információs telefonszáma:
430-4800/ 1198 mellék

Ágyszám: 18 (ezen belül 10 szakmai subintensiv)

Az aktuális látogatási feltételekről az alábbi linkre kattintva lehet tájékozódni:
https://www.szentmargitkorhaz.hu/latogatasi-tilalom-lep-eletbe-2021-november-1-tol/

Az osztályról részletesen a www.fejlodesneurologia.hu  oldalon olvashatnak.

128826128825128827128815128818128816128822128821128820128828128823128814128817

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

A Fejlődésneurológiai Osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik az egész országra kiterjedően. A magzati életben kialakuló kóros agyfejlődés, mozgás, értelem, halmozott károsodásokat okozhat. A korán megállapított diagnózis és ennek alapján kezdett neurotherápia lehetővé teheti a már kialakult tünetek megszüntetését és teljes gyógyulás, illetve nagymértékű javulás elérését. A korai kezdés egyúttal megelőzést, prevenciót is jelent.

A Fejlődésneurológiai Osztály benn fekvő betegei és a járóbeteg rendelésre érkező betegei csecsemők, akiket rendszerint az édesanya kísér. Tekintettel erre az édesanyák egész napjukat, illetve erre szánt idejüket az Osztályon tölthetik csecsemőjük ágya mellett. A járóbeteg rendelésre érkező édesanyák részére külön szoptató-helyiséget biztosítunk. A szoptató vidéken lakó anyák részére a Kórház éjszakai szállást is biztosít. Ez a beosztás lehetővé teszi a csecsemő-anya kapcsolat erősítését. A szülők számára a betegfelvétel napján (hétfőn) az osztály egyik munkatársa csoportos felvilágosítást nyújt az osztályos munka beosztásáról és minden fontos kérdésről, amely az Osztály és a szülő számára fontos. A csecsemő elbocsátásakor a szülők részletes oktatásban részesülnek az otthoni teendőkről, illetve kezelésről. A kezelés hatékonyságát járóbeteg rendelésen ellenőrizzük.

A diagnosztika speciális vizsgálatok alapján történik:

 • koponya ultrahang és doppler vizsgálat (az agy szerkezetének és az agyi erek áramlásának vizsgálata)
 • hosszú távú video-EEG (az agykéregben lejátszódó elektromos változásokat észlelő komputerizált műszer, video kamárával összekötve, mely egy időben rögzíti az agyi elektromos hullámokat és a csecsemő viselkedését, mozgását akár több órán keresztül) Ez a vizsgálat alkalmas a csecsemőkori az agyi károsodás egyik tüneteként jelentkező epilepsia típusának tisztázására.
 • agyi kiváltott potentiál vizsgálatok, amelyekkel az agytörzs működéséről, valamint a halló és a látópálya épségéről kapunk objektív információkat.
 • polygraphia (többcsatornás vizsgáló készülék, amely egyidőben rögzíti az agyi elektromos tevékenységet, az EKG-t, a légzést, a mozgást, a szopási magatartást). A műszerrel lehetőség van a figyelem, az alkalmazkodás, a rövid memória objektív vizsgálatára. A berendezés belső nyomás változást (hólyag, végbél) is mér, segítségével észlelhető hogy pl. a hólyagnyomás változása előidéz-e vizelési ingert. MMC- s (meningomyelocele = nyitott gerinccel született, azaz a gerincvelő súlyos fejlődési rendellenessége) újszülöttek- és csecsemők video-urodynamikai vizsgálatára.
 • Nyelésbénulás (neurogen dysphagia) vizsgálata, a szopás-nyelés-légzés összerendezettségének hiánya, vagy zavara esetén specialis vizsgálat végzése a sérülés helyének megállapítására, a kezeléshez szükséges elektromos paramaterek meghatározására. Video-fluoroscopiás vizsgálat (kontraszt anyag itatása mellett rtg. képerősítés mellett végzett vizsgálat elektromos ingerléssel kombinálvaa nyelés fázisainak kimutatására).
 • Sérült peripheriás idegek (agyidegek és a végtag idegek) vizsgálata, az ingerületvezetésé mérése elektromos ingerlő készülékkel.
 • Az osztályra kivizsgálásra felvett csecsemők heti gyakorisággal neuro-ophthalmológiai (szemészeti) szakvizsgálatban is részesülnek.
 • A szelektív figyelem, az asszociációs készség, az értelmi működés fejlődéspszichológiai – és gyógypedagógiai vizsgálata, számítógépes szelektív figyelem vizsgálati programmal is kombinálva
 • A mozgásfejlődés, az izomtonus eloszlás, a mozgásszabályozás vizsgálata az elemi mozgás minták kiválthatósági fokának (score) és ismételt vizsgálatának értékelése alapján történik..

A sok berendezés újszülöttek és fiatal csecsemők idegrendszeri károsodásának OBJEKTÍV vizsgálatára szolgál, másképpen még a figyelem vizsgálata is csupán szubjektíven ítélhető meg.

Az osztályon folyó therapiás beavatkozások:

 • a symptomás epilepsia (az agyi károsodás egyik tüneteként jelentkező) speciális egyéni gyógyszerelése az idegrendszeri görcsök megszüntetésére.
 • kóros agyi folyadékterek (pl.:subduralis effusio) pungálása (specialis tűvel történő folyadék leengedése), sz.e. drainálása (steril körülmények között műanyag cső behelyezése) a folyamatos (több napon keresztüli) folyadék lebocsájtás érdekében.
 • a nyelésbénult (neurogen dysphagia) csecsemők garaton belüli (intrapharyngealis) elektrotherápiája és a táplálkozás magatartási zavar megszüntetése érdekében a szopási training végzése
 • az arcizom bénulás elektromos kezelése
 • a felkarbénult csecsemők (plexus brachialis laesio) intenzív idegpont felőli elektrotherápiájának elkezdése.
 • az intravesicalis (hólyagon belüli) speciális elektromos kezelés beállítása MMC-s fiatal csecsemőkőn
 • az osztályon fekvő újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők – a kivizsgálás ideje alatt jelentkező – acut belszervi állapotának ellátása, beleértve a tartós parenteralis táplálást és/vagy kiegészítést, a vénás antibioticum kezelést, vagy a súlyos anaemia (vérszegénység) miatti transfusiot (vérkészítmény adása)

A korai fejlődésneurológiai kezelés (neurotherapia) a vizsgálatok alapján felállított diagnosisnak megfelelő, egyéni programokkal folyik. A kivizsgálási periodus végén a hazabocsájtás elött a szülők minden esetben részletes gyakorlati képzésben részesülnek és a végzendő neurotherpia részletes leírását írásban is kézhez kapják. A kezelés végzésének módjára vonatkozó „napirendet” is kézbeadjuk, hogy az ellenőrzések közötti időben a kezelés megfelelő rendszerben történjék a csecsemő otthonában.

Az osztály tevékenységéről a Család és otthon c. magazinműsor készített összefoglalást, melyet a 2016. 01.17.-i adásban láthattak. A videó IDE kattintva megtekinthető (10:05 perctől 14:45 percig).

Társaság

A Magyar Fejlődésneurológiai Társaság (2008 óta a MOTESz tagtársasága) vezetőségét jelenleg az Osztály munkatársai adják.

Magyar Rehabilitációs Társaság tudományos folyóiratának a „Rehabilitáció”-nak főszerkesztője Katona Ferenc professzor, a főszerkesztő helyettese Berényi Marianne osztályvezető főorvos asszony.

Ellátási terület

Az osztály országos ellátási kötelezettségű, a progresszivitás III. szintjét képviseli.

Betegfelvétel rendje

A Fejlődésneurológiai osztály előzetes időpont egyeztetést követően, beutalóval fogad. Az előjegyzési telefonszám: 430-4800 / 1198 mellék. Az adott körülményeknek megfelelően a szülő (rendszerint édesanya) az osztályon tartózkodhat de. és du. a kórteremben. Itt szoptathatja a csecsemőt és a gondozás, valamint a terápiára képzés alapjait is elsajátíthatja.

A  szoptató anyák számára a Kórház felvételi lehetőséget biztosít.

Oktatási, tudományos tevékenység

Az Osztály munkatársai a betegellátás mellett részt vesznek felsőoktatási feladatokban is, a SE Védőnőképző és Gyógytornászképző Karán, az ELTE Gyógypedagógiai Főiskolai karán és a posztgraduális képzésben is. Az Osztály akkreditált képzőhelye a gyermekneurológus szakorvosoknak, az utóbbi években a szakvizsga gyakorlati egysége az Osztályon történik. Gyermekkori EEG és video-EEG vizsgálatok, valamint kiváltott válaszok (kérgi és agytörzsi) vizsgálati technikájának elsajátítására és értékelésére is akkredialt képzőhely a Fejlődésneurológiai Osztály. Berényi főorvos asszony tagja a gyermekneurológiai szakvizsga bizottságnak, valamint a Semmelweis Egyetem végzős hallgatói záróvizsga bizottságának. Az osztály rendszeresen jelentet meg hazai és külföldi szakfolyóiratokban közleményeket. A Medicina kiadó gondozásában általában 4 évenként jelenik meg könyv, v. könyvfejezet az Osztály munkatársainak tollából. Az Osztály munkatársai rendszeresen adnak elő hazai és külföldi kongresszusokon és az osztály maga is rendez kongresszust és rendszeresen indít akkreditált tanfolyamot.

Alapítvány

Agykárosodott Csecsemők Gyógykezelése – Neurohabilitációs Alapítvány
(kiemelten közhasznú)

Adószám: 19652485-1-43
Bankszámlaszám: 14100206-14982549-01000007 (Volksbank)

Az osztály története

Az Egészségügyi Minisztérium 1975-ben bízta meg Katona Ferenc professzor urat, hogy vezessen egy olyan újonnan alapított osztályt, mely az általa kidolgozott diagnosztikus és therapiás elveken működik. Az új osztály a Szabadsághegyen (Svábhegy) a Gyermekgyógyintézetben került elhelyezésre. Az elmúlt több mint 35 év alatt a fejlődésneurológia polgárjogot nyert, önálló szakmakóddal rendelkezik, elfogadott protokollja és minimum feltétele van. Az Osztály jelenlegi dolgozói közül Katona professzoron kívül, még négy kolléga (a jelenlegi oszt.vez.főorvos, az új ambulánsok vizsgálatát végző főorvos, a főnővér és egy csecsemő ápolónő) dolgozik az induló csapatból. A feladat a kóros idegrendszeri fejlődéssel születettek országos fejlődésneurológiai ellátása, új diagnosztikus és terápiás módszerek kidolgozása és elterjesztése, a fejlődésneurológia meghonosítása. A szakemberek folyamatos képzése, az eredmények publikálása, valamint az ország egész területén a szervezési feladatok kidolgozása volt. Az egészségügyi reform során az Intézet megszűnt és az osztályt a Főváros vette át, az integrált Kórház egysége lett, majd az önállóvá váló Margit Kórházban maradt. A „Gyermekgyógyászat” szakfolyóirat 49. évfolyamának 5. száma részletesen foglalkozott az Osztály történetének első 20 évével és dokumentációjával.

Az osztály dolgozói

Név Beosztás Munkakör Elérhetőség Épület
Prof. Dr. Berényi Marianne orvostudományok kandidátusa,
c. egyetemi tanár
osztályvezető főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos

 

 

1193

 

 

A/3

Prof.Dr. Katona Ferenc orvostudományok doktora,
c. egyetemi tanár
főorvos, idegsebész, gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos, 1193 A/3
Dr. Telcs Borbála adjunktus csecsemő – és gyermekgyógyász, gyermekneurológus szakorvos 1311 A/3
Dr. Czemmel Éva Rita klinikai szakorvos csecsemő – és gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos 1311 A/3
Dr. Kovács Edina klinikai szakorvos neurológus szakorvos 1311 A/3
Dr. Hangyál Éva klinikai főorvos gyermekszemész szakorvos 1198 A/3
Dr. Szabados Péter klinikai főorvos csecsemő – és gyermekgyógyász, gyermekneurológus szakorvos 1198 A/3
Lenkefi Zita gyógypedagógus 1127 A/3
dr. Balogh Márta – önkéntes szakpszichológus,  terapeuta A/3
Szurkos Eszter pszichológus A/3
Kóber Gergő pszichológus A/3
Szeredai Márta gyógytornász A/3
Bajusz Szilvia gyógytornász A/3
Cseh Ágnes gyógytornász A/3
Csepeli Bernadett gyógytornász A/3
Orbánné Maros Ildikó elektrofiziológiai szakasszisztens A/3
Hardiné Sári Zsuzsanna elektroterpáis asszisztens A/3
Kovács-Lenk Renáta asszisztens A/3
Nyakacska Laura osztályvezető főnövér A/3
Szontágh Éva adminisztrátor 1198 A/3
Székely Éva adminisztrátor 1198 A/3