Fejlődésneurológiai Osztály

 

Osztály helye: A épület, III. emelet

Osztályvezető: Prof. Dr. Berényi Marianne 430-4800/ 1193

Osztályvezető-helyettes: Dr. Kovács Edina adjunktus 430-4800/1311

Főnővér: Dudás Tünde 430-4800/1143

Főnővér helyettes: Kapás Mercédesz 430-4800/1143

Nővérpult: 430-4800/1473

Információ: 430-4800/1198 mellék

 

Ágyszám: 18 (ezen belül 10 szakmai szubintenzív)

Ellátási terület: országos ellátási kötelezettség, III. progresszivitási szint

Betegfelvétel rendje: A Fejlődésneurológiai osztály előzetes időpont egyeztetést követően, beutalóval fogad. Az előjegyzési telefonszám: 430-4800/1198 mellék. Az adott körülményeknek megfelelően a szülő (rendszerint édesanya) az osztályon tartózkodhat, a kórteremben. A szoptató anyák számára a Kórház szállást és ellátást biztosít.

 

Orvosok:

Prof. Dr. Berényi Marianne osztályvezető főorvos

Dr. Kovács Edina adjunktus – osztályvezető helyettes

Dr. Telcs Borbála adjunktus (GYED-n)

Dr. Szabados Péter főorvos

Dr. Hangyál Éva gyermekszemész konziliárius

 

Egyéb információ: A Fejlődésneurológiai Osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik az egész országra kiterjedően. Speciális diagnosztikai vizsgálatok: koponya ultrahang és doppler vizsgálat, hosszú távú video-EEG, agyi kiváltott potentiál vizsgálatok, polygraphia, MMC-s újszülöttek- és csecsemők video-urodynamikai vizsgálata, Nyelésbénulás (neurogen dysphagia) vizsgálata, sérült peripheriás idegek (agyidegek és a végtag idegek) vizsgálata, neuro-ophthalmológiai szakvizsgálat, a szelektív figyelem számítógépes vizsgálata és a szenzomotoros elemi mozgásminták vizsgálata. Therapiás beavatkozások: Symptomás epilepsia kezelése, kóros agyi folyadékterek pungálása, drainálása, a nyelésbénulás, arcidegbénulás, felkarbénulás-, hólyag és végbélbénulás elektromos kezelése. A kivizsgálás ideje alatti belszervi állapotok ellátása. Oktatási, tudományos tevékenység: Gyógytornászok, védőnők, hang- beszéd- nyelésterepeuták, gyógypedagógusok képzése mellett 5 különböző orvosi szakképesítéshez szükséges oktatás/gyakorlat végzésére akkreditált az osztály.

 

További információk: www.fejlodesneurologia.hu

 

 

Az osztály dolgozói:

Név Beosztás Munkakör Elérhetőség Épület
Prof. Dr. Berényi Marianne orvostudományok kandidátusa,
c. egyetemi tanár
osztályvezető főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos

 

 

1193

 

 

A/3

Prof.Dr. Katona Ferenc orvostudományok doktora,
c. egyetemi tanár
főorvos, idegsebész, gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos, 1193 A/3
Dr. Kovács Edina adjunktus, osztályvezető helyettes neurológus szakorvos, gyermekneurológus szakorvos jelölt 1311 A/3
Dr. Telcs Borbála adjunktus

GYED-en

csecsemő – és gyermekgyógyász, gyermekneurológus szakorvos 1311 A/3
Dr. Szabados Péter főorvos csecsemő – és gyermekgyógyász, gyermekneurológus szakorvos 1198 A/3
Dr. Hangyál Éva főorvos gyermekszemész szakorvos 1198 A/3
Sárközi-Szurkos Eszter szakpszichológus A/3
Kóber Gergő pszichológus A/3
Lenkefi Zita gyógypedagógus 1127 A/3
Szeredai Márta gyógytornász A/3
Székely Bea gyógytornász A/3
Molnár Noémi gyógytornász A/3.
Tabi Gábor gyógytornász A/3
Orbánné Maros Ildikó elektrofiziológiai szakasszisztens A/3
Lenk-Kovács Renáta elektrofiziológiai szakasszisztens A/3
Hardiné Sári Zsuzsanna elektroterpáis asszisztens A/3
Dudás Tünde osztályvezető főnövér A/3
Szontagh Éva orvos-írnok, titkárnő 1198 A/3
Dr. Székely Péterné általános asszisztens 1198 A/3
Kapás Mercédesz diplomás ápoló, főnővér helyettes A/
Dobos Emese csecsemő- és gyermekápoló A/3
Havasi Csilla csecsemő- és gyermekápoló A/3
Horváth Anna ápoló A/3
Arnold István Györgyné csecsemő- és gyermekápoló A/3
128826128825128827128815128818128816128822128821128820128828128823128814128817

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

A Fejlődésneurológiai Osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik az egész országra kiterjedően. A magzati életben kialakuló kóros agyfejlődés, mozgás, értelem, halmozott károsodásokat okozhat. A korán megállapított diagnózis és ennek alapján kezdett neurotherápia lehetővé teheti a már kialakult tünetek megszüntetését és teljes gyógyulás, illetve nagymértékű javulás elérését. A korai kezdés egyúttal megelőzést, prevenciót is jelent.

A Fejlődésneurológiai Osztály benn fekvő betegei és a járóbeteg rendelésre érkező betegei csecsemők, akiket rendszerint az édesanya kísér. Tekintettel erre az édesanyák egész napjukat, illetve erre szánt idejüket az Osztályon tölthetik csecsemőjük ágya mellett. A járóbeteg rendelésre érkező édesanyák részére külön szoptató-helyiséget biztosítunk. A szoptató vidéken lakó anyák részére a Kórház éjszakai szállást is biztosít. Ez a beosztás lehetővé teszi a csecsemő-anya kapcsolat erősítését. A szülők számára a betegfelvétel napján (hétfőn) az osztály egyik munkatársa csoportos felvilágosítást nyújt az osztályos munka beosztásáról és minden fontos kérdésről, amely az Osztály és a szülő számára fontos. A csecsemő elbocsátásakor a szülők részletes oktatásban részesülnek az otthoni teendőkről, illetve kezelésről. A kezelés hatékonyságát járóbeteg rendelésen ellenőrizzük.

A diagnosztika speciális vizsgálatok alapján történik:

 • koponya ultrahang és doppler vizsgálat (az agy szerkezetének és az agyi erek áramlásának vizsgálata)
 • hosszú távú video-EEG (az agykéregben lejátszódó elektromos változásokat észlelő komputerizált műszer, video kamárával összekötve, mely egy időben rögzíti az agyi elektromos hullámokat és a csecsemő viselkedését, mozgását akár több órán keresztül) Ez a vizsgálat alkalmas a csecsemőkori az agyi károsodás egyik tüneteként jelentkező epilepsia típusának tisztázására.
 • agyi kiváltott potentiál vizsgálatok, amelyekkel az agytörzs működéséről, valamint a halló és a látópálya épségéről kapunk objektív információkat.
 • polygraphia (többcsatornás vizsgáló készülék, amely egyidőben rögzíti az agyi elektromos tevékenységet, az EKG-t, a légzést, a mozgást, a szopási magatartást). A műszerrel lehetőség van a figyelem, az alkalmazkodás, a rövid memória objektív vizsgálatára. A berendezés belső nyomás változást (hólyag, végbél) is mér, segítségével észlelhető hogy pl. a hólyagnyomás változása előidéz-e vizelési ingert. MMC- s (meningomyelocele = nyitott gerinccel született, azaz a gerincvelő súlyos fejlődési rendellenessége) újszülöttek- és csecsemők video-urodynamikai vizsgálatára.
 • Nyelésbénulás (neurogen dysphagia) vizsgálata, a szopás-nyelés-légzés összerendezettségének hiánya, vagy zavara esetén specialis vizsgálat végzése a sérülés helyének megállapítására, a kezeléshez szükséges elektromos paramaterek meghatározására. Video-fluoroscopiás vizsgálat (kontraszt anyag itatása mellett rtg. képerősítés mellett végzett vizsgálat elektromos ingerléssel kombinálvaa nyelés fázisainak kimutatására).
 • Sérült peripheriás idegek (agyidegek és a végtag idegek) vizsgálata, az ingerületvezetésé mérése elektromos ingerlő készülékkel.
 • Az osztályra kivizsgálásra felvett csecsemők heti gyakorisággal neuro-ophthalmológiai (szemészeti) szakvizsgálatban is részesülnek.
 • A szelektív figyelem, az asszociációs készség, az értelmi működés fejlődéspszichológiai – és gyógypedagógiai vizsgálata, számítógépes szelektív figyelem vizsgálati programmal is kombinálva
 • A mozgásfejlődés, az izomtonus eloszlás, a mozgásszabályozás vizsgálata az elemi mozgás minták kiválthatósági fokának (score) és ismételt vizsgálatának értékelése alapján történik..

A sok berendezés újszülöttek és fiatal csecsemők idegrendszeri károsodásának OBJEKTÍV vizsgálatára szolgál, másképpen még a figyelem vizsgálata is csupán szubjektíven ítélhető meg.

Az osztályon folyó therapiás beavatkozások:

 • a symptomás epilepsia (az agyi károsodás egyik tüneteként jelentkező) speciális egyéni gyógyszerelése az idegrendszeri görcsök megszüntetésére.
 • kóros agyi folyadékterek (pl.:subduralis effusio) pungálása (specialis tűvel történő folyadék leengedése), sz.e. drainálása (steril körülmények között műanyag cső behelyezése) a folyamatos (több napon keresztüli) folyadék lebocsájtás érdekében.
 • a nyelésbénult (neurogen dysphagia) csecsemők garaton belüli (intrapharyngealis) elektrotherápiája és a táplálkozás magatartási zavar megszüntetése érdekében a szopási training végzése
 • az arcizom bénulás elektromos kezelése
 • a felkarbénult csecsemők (plexus brachialis laesio) intenzív idegpont felőli elektrotherápiájának elkezdése.
 • az intravesicalis (hólyagon belüli) speciális elektromos kezelés beállítása MMC-s fiatal csecsemőkőn
 • az osztályon fekvő újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők – a kivizsgálás ideje alatt jelentkező – acut belszervi állapotának ellátása, beleértve a tartós parenteralis táplálást és/vagy kiegészítést, a vénás antibioticum kezelést, vagy a súlyos anaemia (vérszegénység) miatti transfusiot (vérkészítmény adása)

A korai fejlődésneurológiai kezelés (neurotherapia) a vizsgálatok alapján felállított diagnosisnak megfelelő, egyéni programokkal folyik. A kivizsgálási periodus végén a hazabocsájtás elött a szülők minden esetben részletes gyakorlati képzésben részesülnek és a végzendő neurotherpia részletes leírását írásban is kézhez kapják. A kezelés végzésének módjára vonatkozó „napirendet” is kézbeadjuk, hogy az ellenőrzések közötti időben a kezelés megfelelő rendszerben történjék a csecsemő otthonában.

Az osztály tevékenységéről a Család és otthon c. magazinműsor készített összefoglalást, melyet a 2016. 01.17.-i adásban láthattak. A videó IDE kattintva megtekinthető (10:05 perctől 14:45 percig).

Társaság

A Magyar Fejlődésneurológiai Társaság (2008 óta a MOTESz tagtársasága) vezetőségét jelenleg az Osztály munkatársai adják.

Magyar Rehabilitációs Társaság tudományos folyóiratának a „Rehabilitáció”-nak főszerkesztője Katona Ferenc professzor, a főszerkesztő helyettese Berényi Marianne osztályvezető főorvos asszony.

Ellátási terület

Az osztály országos ellátási kötelezettségű, a progresszivitás III. szintjét képviseli.