Az aktuális látogatási feltételekről az alábbi linkre kattintva lehet tájékozódni:
https://www.szentmargitkorhaz.hu/latogatasi-tilalom-lep-eletbe-2021-november-1-tol/

Információs telefonszám:

2502 – 420 / 1189 mellék főnővér, 1252 mellék nővérpult

Ágyszám: 48

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

 

Az Ápolási osztály aktív orvosi ellátást már nem igénylő, de önmagát ellátni nem tudó, valamint a családi gondozást átmenetileg nélkülözők számára nyújt ellátást. Célunk, a betegek életminőségének javítása, illetve szinten tartása, és lehetőség szerinti rehabilitáció az egyéni szükségletekhez igazodóan.

A betegek számára biztonságos, családias környezetet és szakszerű empatikus ápolást biztosítsunk. Fontosnak tartjuk a család jelenlétét, szeretetét a betegek mindennapjaiban. A látogatási időt nem korlátozzuk, 8.00 – 19.00 között szívesen fogadjuk a látogatókat akár egy ölelés, simogatás erejéig is.

osztályközösséghangulatcsoportlevegőnudvaronotthonosanséta az udvaronudvaronudvaroncsaládi látogatásfolyosóhangulatközös ebéda nappalifodrászathangulatcsaládi körben'farsang'osztály

Az osztály orvosi ellátása

Az osztály feladatköréből adódóan közvetlen 24 órás orvosi felügyelet nincs az osztályon. Akut helyzetekben, állapotváltozás esetén a konzulens orvosunk, Dr. Standi Katalin belgyógyász főorvos, ügyeleti időben az Általános belgyógyászati osztály orvosai nyújtanak segítséget.
Az Ápolási osztály, önálló osztályként az osztályvezető irányításával végzi az ápolási és szakápolási feladatokat, önálló működési egységként az Ápolási Igazgatóság felügyelete és ellenőrzése alá tartozik.

Szakápolást nyújtunk azoknak a betegeknek,

 • akik krónikus belgyógyászati megbetegedésekben szenvednek pl: magas vérnyomás, szívelégtelenség, daganat
 • neurológiai megbetegedések esetén pl. stroke utáni állapotok miatt rehabilitációra, szakápolásra szorulnak
 • akik sebészeti, traumatológiai, idegsebészeti pl. combnyaktörés, baleset, érsebészeti beavatkozás, csonkolás, vagy egyéb kórházi műtét után azonnal nem kerülhetnek vissza otthonukba
 • akik rehabilitációs intézeti elhelyezésre várnak és alapvető szükségleteik kielégítéséhez segítséget igényelnek.

Felvételi kritériumok, az Ápolási osztályon nem látható el:

 • pszichiátriai ellátást igénylő beteg (főként ön-és közveszélyes, menési-szökési késztetésben szenvedő)
 • betegtársak nyugalmát zavaró
 • súlyos, a bőr felső rétegein, ill. a fascián túlterjedő, krónikus sebektől szenvedő beteg (pl. nyomási fekély III-IV. stádium, súlyos állapotú bőrön áttörő tumorok, vagy bőrtumorok, ill. egyértelműen bőrgyógyászati ellátást igénylő eset)
 • szájon keresztül nem etethető, ill. nem itatható beteg
 • súlyosan exiccalt beteg, aki tartós parenterális folyadékpótlásra szorul
 • mesterséges táplálásra szoruló beteg
 • fertőző betegségben szenvedő beteg
 • antibiotikummal, cytostatikummal, ill. kábító fájdalomcsillapítóval kezelt beteg
 • gyógyszeres infúziós kezelést igénylő beteg
 • intravénás injekciós kezelést igénylő beteg
 • súlyos állapotú – hospice ellátást igénylő tumoros beteg
 • rendszeres kivizsgálást, orvosi konzíliumot, terápiás beavatkozást, módosításokat igénylő beteg
 • olyan fentiekben fel nem sorolt kezelést, ellátást igénylő beteg, aki főként orvosi ellátást, vagy időszakos orvosi felügyeletet igényel, ill. ellátási igényei meghaladják az Ápolási osztály által nyújtott szolgáltatások szakmai és gazdasági lehetőségeit.

Általános tájékoztatás a tudnivalókról:

 • kérjük, hogy a beteg személyes ruházata, használati tárgyai legyenek jól azonosíthatóan megjelölve.
 • a kisebb-nagyobb pénzösszegekért, értéktárgyakért, kórházi ápoláshoz nem szükséges okmányokért az osztály dolgozói nem tudnak felelősséget vállalni, kérjük, mellőzzék ezek behozatalát
 • a felvételre érkező beteg természetesen magával hozhatja azokat a gyógyászati segédeszközöket, amelyet otthonában használ, illetve időtöltéshez olvasni valót, keresztrejtvényt, kisrádiót, kézimunkát, stb.
 • a bent fekvő betegek részére kérjük biztosítani a személyes tisztálkodó eszközöket, férfiak részére borotvát is, valamint hálóruhát, köntöst, papucsot, vagy könnyebb nappali viseletet is
 • kérjük, csak olyan élelmiszert, italféleséget hozzanak be, melyet előzőleg az osztályon dolgozó ápolókkal egyeztettek, ill. a betegek részére hozzáférhető hűtőszekrényben névvel ellátva, 1-2 napig jól tárolható, vagy mikrohullámú sütőben melegíthető
 • a betegek részére a társalgóban televízió és könyvekkel teli könyvespolc áll rendelkezésre, ill. támogatjuk a családias hangulatú közös étkezéseket az itt felállított nagyasztalnál

Ellátási területünk ápolás, szakápolás vonatkozásában: Budapest III. kerület, Budapest VI. kerület, Budapest XIII. kerület, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pócsmegyer, Solymár, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Üröm, Visegrád. Az ellátási területen kívülről csak indokolt és szabad ágy esetében tudunk beteget fogadni.

Hálásan köszönjük az eddig kapott referenciákat, ajánlásokat a korábbi betegeinktől és hozzátartozóiktól!

Érdeklődésüket nagyon köszönjük és kérjük, tiszteljenek meg bizalmukkal bennünket!

Betegfelvétel rendje

Az Ápolási osztály térítési díj mellett biztosított szolgáltatást nyújt, 2 – 6 ágyas kórtermekben. A térítési díj mértékét az intézeti „Térítéssel igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások díjmegállapításának szabályzata” tartalmazza. Az ellátásra vonatkozó információkat egy részletes szerződés foglalja össze, ami az ellátást igénylő és a szolgáltató között jön létre, a beteg osztályra történő felvételét megelőzően.

Előjegyzéssel kapcsolatos felvilágosítás kérhető az osztályvezetőtől telefonon, ill. személyesen 9.00-15.30 között. Várólistán beteget maximum 2 hétig tudunk tartani. Az osztályra történő felvételt kérheti személyesen a beteg, a beteg hozzátartozója, vagy a beteg kijelölt gondnoka.

A szerződéskötéshez szükséges a beteg személyigazolványa, lakcím kártyája, TAJ-kártyája, valamint az ápolást kérő hozzátartozó személyigazolványa, lakcím és TAJ-kártyája. Abban az esetben, amikor felvételt személyesen nem a beteg kezdeményezi, egy „Felvételi kérelem” szükséges a beteg aláírásával.  Ha a beteg eltartója vagy a kijelölt gondnoka kíván szerződést kötni, akkor az ebbéli státuszát igazoló dokumentumot is kérjük magával hozni. Az 1 havi térítési díj befizetése után történik meg a betegfelvétel.

A betegfelvételkor kérjük az átküldő osztály zárójelentését, ill. otthonából érkező beteg esetén egy háziorvosi beutalót, egy aktuális gyógyszerelési listát és a beteg korábbi zárójelentéseit.

Az ápolás maximális időtartama 3 hónap. Az ápolás időtartamának további 3 hónapra történő hosszabbításához szükséges a végleges elhelyezést igazoló felvételi dokumentum.