1032 Budapest, Bécsi út 132. A épület II. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Bukovszky Tünde

Telefon: + 36 1 250-2420 / 1360, ill. 1159 mellék

E-mail: labor@sztmargit.hu

Vezető asszisztens: Bokányi Krisztina

129049129050
A laboratórium működése, feladatai
A diagnosztikai szolgáltatás ideje a hét minden napján 24 óra. A nonstop szolgáltatást szakmailag kiválóan képzett, nagyszerű munkacsoport biztosítja: 2 szakorvos, 2 vegyész, 1 szakgyógyszerész, 2 orvos-diagnosztikai analitikus, 6 laboratóriumi szakasszisztens,  2 asszisztens és 1 segédasszisztens.

Mintaátvételi rend: osztályokról reggel 8-tól 10 óráig.(A laboratórium területén mintavétel nem történik.)

Leletszolgáltatás: 13 órától folyamatosan. Sürgősségi vizsgálatok esetén: 1 órán belül.

A laboratórium ellátási területe: a Szent Margit Kórház fekvőbeteg osztályai és szakambulanciái

Laboratóriumunk az ellátási terület által igényelt rutin- és sürgősségi vizsgálatokat végzi. Szükség esetén szakmai tanácsot nyújt társosztályoknak, részt vesz kliniko-farmakológiai vizsgálatokban, mintákat továbbít speciális vizsgálatok elvégzése céljából más laboratóriumokba.

A központi laboratórium orvos-diagnosztikai részlege igen széles vizsgálati palettát szolgáltat  a klinikai kémia, immunkémia, hematológia, haemostasis és vércsoport szerológia területén.

Műszerparkunk

Műszerparkunk megfelel a szakmai követelményeknek. Két nagyteljesítményű hematológiai- két kémiai-, egy haemostasis- és egy immunkémiai automatával, valamint a bakteriológián használatos hemokultúra automatával rendelkezünk. A laboratóriumban használt korszerű műszerek rövid idő alatt igen nagyszámú vizsgálatot végeznek, rendkívüli pontossággal.

Laboratóriumunkban mikrobiológiai részleg is működik, amely első sorban vegyes klinikai anyagot dolgoz fel és aerob, valamint anaerob bakteriológiai vizsgálatokat végez az ellátási terület fekvő és járó betegeinek.

Az osztály története

A laboratórium 1960-ban vált önálló osztállyá. 1978-ban a Margit Kórházat és a Vörösvári úti rendelőintézetet egységes intézménnyé vonták össze. Az 1986-ban megnyitott modern Csobánka téri rendelőintézet szép, új laboratóriumát is a kórházi központi laboratóriumba integrálták.

1994-ben Dr. Czikkely Rózsát nevezték ki a kórházi és integrált laboratóriumok osztályvezető főorvosává. Már tevékenységének első éveiben a laboratórium az ország legkorszerűbb laboratóriumainak élmezőnyébe emelkedett. Kiépült a kétirányú informatikai kapcsolat az osztályokkal. Ennek létrehozásában az elsők között voltunk az országban.

2006-ban megszűnt a rendelőintézetekkel kialakított  több évtizedes kapcsolat.

A Szent János-, Szent Margit- és Budai Gyermekkórház 2008. január elsejei összevonása után, a laboratórium – önállóságát megőrizve – fogadta és feldolgozta a Budai Gyermekkórház vizsgálati anyagait, biztosítva a kis betegek számára úgy a klinikai laboratóriumi-, mint a mikrobiológiai vizsgálatokat 2012. december 31-ig.

Minőségellenőrzés

A laboratóriumban végzett vizsgálatok pontosságát külső- és belső minőség-ellenőrzés biztosítja. Évek óta eredményesen veszünk részt nemzetközi külső minőségi kontroll vizsgálatokban és programokban. Az általunk művelt valamennyi szakterületen rendelkezünk a QualiCont Nonprofit Kft. tanúsítványaival, amelyek szerint a laboratórium megfelel a nemzetközileg elfogadott minőségi követelményeknek.