A Szent Margit Kórház önállóvá válása után az első, jelentős, közösen elért sikerek egyike volt, amikor az emlődiagnosztikai központ szűrőközponttá is vált, azaz a diagnosztikus vizsgálatok mellett a térség érintett lakosságának emlőszűréséért is felelős lett – mondta el dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató a kórház emlődiagnosztikai központjában megvalósult 100 millió forintos fejlesztés ünnepélyes átadása alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

Az intézmény 100 millió forintot meghaladó összegből – döntően vis maior központi támogatásból, kisebb részben pedig saját forrásból – 85 millió forint értékű, korszerű, digitális mammográfiás röntgenberendezést, valamint egy több mint 18 millió forint értékű mammográfiás ultrahang eszközt vásárolt. Ennek köszönhetően a szakemberek immár a legkorszerűbb technológiával végezhetik az emlődiagnosztikai vizsgálatokat.

dr. Badacsonyi Szabolcs, főigazgató

Dr. Badacsonyi Szabolcs köszönetet mondott az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságnak, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak azért, hogy vis maior központi támogatás formájában forrást biztosítottak a készülékek megvásárlásához. A főigazgató beszélt arról is, hogy mielőtt a Szent Margit Kórházban elkezdődtek a szűrések, a III. kerületben a fővárosi átlag alatt volt a szűrésen részt vevő hölgyek aránya, miközben jól működő emlődiagnosztikai és onkológiai ellátás állt rendelkezésre. Az elmúlt évek egyértelműen igazolták ennek a komplex diagnosztikai és szűrőközpontnak a létjogosultságát, hiszen folyamatosan emelkedett a szűréseken résztvevők száma, így nagyon sok esetben sikerült idejében diagnosztizálni a betegséget, és sikeresen vehették fel a harcot az emlőrák ellen a szakemberek, sebészek és onkológusok – fogalmazott a főigazgató.

A most beszerzett készülékek modern, a mai kor követelményeinek megfelelő diagnosztikai eszközök, és hozzájárulnak az észak-budai térségben élő betegek magas színvonalú és biztonságos ellátásához – mondta el sajtótájékoztatóján dr. Badacsonyi Szabolcs.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere

A Szent Margit Kórház a III. kerület egészségügyi életének megkerülhetetlen sarokpontja, az óbudai betegek sokat köszönhetnek az intézménynek – fogalmazott a megújult mammográfiás központ átadásán elhangzott beszédében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A politikus elmondta, hogy a pácienseknek nagyon fontos, milyen ellátási színvonalat képvisel az intézmény a fővárosi kórházak viszonylatába. Erről pontos adataik vannak, ugyanis a szolgáltatásokhoz fűződő lakossági vélemény megismerésére májusban Óbudai Egészségügyi Konzultációt indított az önkormányzat, azzal a céllal, hogy feltérképezze azokat a pontokat, ahol esetleges hiányosságokat, hibákat tapasztaltak a betegek. Az új digitális mammográfiás röntgenkészülék átadása sem független ettől a felméréstől – mondta a polgármester.

Jelentős előrelépés, hogy eddig sok esetben más kórházakba kellett küldeni a betegeket a diagnózis felállításáért, s így esetenként akár több hónapos, vagy fél éves volt a várakozási idő, de az új gép ezt a kellemetlen helyzetet mostantól kiküszöböli – fogalmazott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, aki szerint „a Szent Margit Kórház nagy lépésekkel zárkózik fel az uniós forrásokból korszerűsített nagy egészségügyi ellátó intézményekhez, s a folyamatos fejlesztések révén a III. kerület szakrendelői, háziorvosi hálózata is megfelelő színvonalú körülményekkel és szolgáltatásokkal várja Óbuda és az agglomeráció lakosságát”.

Dr. Nagy Anikó, egészségügyért felelős államtitkár

Dr. Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt az ünnepségen, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a lehető leghatékonyabban támogassa a kórházak mindennapi munkáját, segítsen a működésükhöz elengedhetetlen humán erőforrás biztosításában és korszerű eszközök beszerzésében. A modern orvostechnikai eszközökkel működő intézmények alapfeltételei a stabil, kiszámítható és biztonságos ellátásnak – mondta. Hozzátette: a Szent Margit Kórház mammográfiás központjának eszközpark-fejlesztése mintegy 100 millió forintból valósult meg, amelynek döntő részét az állami költségvetés finanszírozza.

 

Varga Mihály, pénzügyminiszter

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a beruházás minden kórház számára követendő példa, mert olyan infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, amelyek növelik a betegellátás gyorsaságát és lehetővé teszik a megelőzést. Különösen nagy felelősséget jelent ez akkor, amikor Óbuda-Békásmegyer és az agglomerációs településeken élő, megközelítőleg 200 ezres – egyes szakmák tekintetében több mint félmilliós – lakosság egészségügyi ellátásáért felel a Szent Margit Kórház. A beruházás nemcsak javítja a térség betegellátásának minőségét, de erősíti a betegek biztonságérzetét és költséghatékony működést tesz lehetővé.

Az Emlődiagnosztikai Központ komplex szolgáltatást nyújt: mammográfiát, emlő és hónalji ultrahangot, valamint képi vezérelt (célzott) emlőbiopsziát egyaránt nagy számban végeznek a központban. Szakmailag bizonyított, hogy a hagyományos filmes eljáráshoz képest az új digitális technológiával legalább kétszer annyi in situ carcinomát (daganatkezdeményt) lehet felfedezni.
Az új berendezés a kereskedelmi forgalomban elérhető egyik legkorszerűbb mammográf, a világban piacvezető a szűrőállomások között. Sugárdózisa 30-40%-al alacsonyabb a korábbi technikánál. Nem mellékes szempont az sem, hogy az előhívó vegyszerek szükségtelensége és a digitális képtárolás a környezetvédelmi elveknek is kiválóan megfelel.