Emlőszűrő és Diagnosztikai Központ

logo-ge-radSzent Margit Kórház
Mammográfiás emlőszűrő és diagnosztikai központ

Orvosaink:
Dr. Monori Erika központ vezető főorvos
Dr. Mikecz Ildikó adjunktus
Ph.D. Dr. Forrai Gábor főorvos
Dr. Borbély Krisztina adjunktus

Asszisztenseink:
Valaczkainé Terjék Éva
Kovács Emese

Adminisztrátorok:
Bezeczky Eszter                                                                                                         Újhelyi Dóra

 
Előjegyzés lehetőségei emlővizsgálatra:                                                                  telefonon: 430-4830                                                                                                 emailen: mammo.margit@ge-rad.hu

További információ és felmerülő kérdés esetén kérjük, hogy szintén a         mammo.margit@ge-rad.hu email címre szíveskedjen üzenetet küldeni.

Recepciónk hétfő-csütörtök között 8.30-16.30 óra között, pénteken 8.30-13 óra között fogadja hívását. Kérjük, vegye figyelembe, hogy központunk havi több ezer emlővizsgálatot végez, ezért előfordulhatnak túlterhelt időszakok, főként a reggeli-délelőtti órákban. Ilyen esetben kérjük, hogy később telefonáljon, vagy a bejelentkező üzenetrögzítőre mondja be nevét és telefonszámát – amint tudjuk, visszahívjuk. Megértését köszönjük.

•   Minden komplex emlővizsgálat (mammográfia, ultrahang, stb.) előjegyzés alapján      történik.

  • Központunkba bármilyen orvostól (háziorvos, nőgyógyász…stb) származó beutalóval fogadunk betegeket, lakóhely megkötöttség nélkül

•   Amennyiben Ön szűrési behívólevelet kapott, nem kell előjegyzést kérnie, hanem a levélben megjelölt időpontban várjuk a vizsgálatra. Időpontot, dátumot módosítani a fenti telefonszámon lehet.

Mit kell magával hozni a vizsgálatra?

• beutalót (ha postán szűrési behívólevelet kapott, akkor azt hozza magával, beutaló nem kell)
• TAJ kártyát
• személyi igazolványt
• korábbi emlővizsgálatainak eredményeit (leletek, zárójelentések, szövettanok)
• amennyiben elérhetők: a korábbi mammográfia, emlő ultrahang, emlő MR képeit (röntgenfilmek vagy CD)
Hol talál meg minket?

Szent Margit Kórház, B épület, 1. emelet, Mammográfiás recepció (Budapest, 1032 Bécsi út 132.)

Hogyan öltözzön?

Kérjük, úgy öltözzön, hogy a felsőtestét könnyen szabaddá tudja tenni a vizsgálathoz.

Hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

Adategyeztetés után a röntgenasszisztens kikérdezi Önt a korábbi betegségeiről és emlővel kapcsolatos esetleges beavatkozásokról, valamint a családi előzményekről. Tapintásos vizsgálat történik, ezt követően mindkét emlőről két-két mammográfiás felvétel készül.
Nem kell az eredményre várnia. Az elkészült mammográfiás felvételeket – a legnagyobb bizonság érdekében – két emlő radiológus egymástól függetlenül, kb. két héten belül kiértékeli. Negatív esetben erről nem kap külön értesítést.
Amennyiben bármilyen, tisztázásra váró eltérést látunk, telefonon visszahívjuk Önt kiegészítő vizsgálatra (célzott mammográfiás felvétel, ultrahang). Nagyon ritkán mintavétele is szükség lehet. Fontos tudnia, hogy a visszahívás nem jelenti azt, hogy emlődaganata van – a visszahívott hölgyeknek csak egy töredékében igazolódik bármilyen betegség. Ennek ellenére, ha hívjuk, mindenképpen jöjjön vissza, mert lehet, hogy éppen Önnél találtunk kóros elváltozást.

Hogyan zajlik a komplex emlővizsgálat?

Adategyeztetés után a röntgenasszisztens elkészíti a mammográfiás alapfelvételeket, majd az emlő radiológus orvos fogja Önt kikérdezni a panaszairól, előzményeiről. Tapintásos vizsgálatot végez, majd szükség esetén ultrahang vizsgálatot. Bármilyen elváltozás esetén kiegészítő mammográfiás felvételek, ritkán mintavétel készülhetnek. Az írásos leletet meg lehet várni, vagy később is vissza lehet jönni érte. A lelet ávételét aláírásával kell igazolnia.
Megjegyezzük, hogy mintavétel esetén a cytológiai vagy szövettani leletért későbbi időpontban, személyesen kell visszajönnie. Ilyenkor mindig az orvos adja ki Önnek a leletet, elmagyarázza a tartalmát, és a további teendőket, tehát mód van a kérdéseit feltenni, bármit megbeszélni.

Kell-e ultrahang vizsgálat?

Fontos tudnivaló, hogy kétféle emlővizsgálat történhet:

1) A panaszmentes hölgyek emlőszűrő alapvizsgálata a mammográfia. Ez a módszer alkalmas arra, hogy apró, kezdődő emlődaganatokat megtaláljon. Ultrahang vizsgálatra a szűréshez nincsen szükség, csak ha a kiértékelő radiológus ezt javasolja, Ilyenkor vissza fogjuk Önt hívni az ultrahang vizsgálatra.

2) Panasz esetén (tapintható csomó, váladékozás, gyulladásos jelek, friss bimbó behúzódás) nem szűrővizsgálatra, hanem – általában ultrahang vizsgálatot is tartalmazó – komplex emlővizsgálatra kell jelentkeznie. Az emlő fájdalom nem számít ilyen panasznak!
Tájékoztatjuk, hogy mammográfiás szűrővizsgálatra általában korábbi időpontot tudunk adni, mint komplex emlővizsgálatra.

Fájdalmas-e a mammográfia?

A megfelelő képminőség – azaz az Ön érdekében – a mellét két műanyag lap közé helyezzük, és pár másodpercre mérsékelten összenyomjuk. Ez általában nem fájdalmas, legfeljebb kicsit kellemetlen lehet. Amennyiben az Ön melle a menstruációs ciklus végén különösen érzékeny szokott lenni, igyekezzen a ciklus első felére (menstruáció utáni első két hét) kérni előjegyzési időpontot. A hölgyek döntő többségénél nincs szükség a vizsgálati időszakra odafigyelni.

Tudnivalók emlő implantátum esetén:

Központunkban magasan képzett asszisztensek dolgoznak, akik az implantált emlőknél szükséges, speciális Eklund felvételeket el tudják készíteni. Ez a felvétel szükséges ahhoz, hogy az implantátum ne takarja el a mirigyállományt, azaz a kóros elváltozások kiszűrhetők legyenek. A szakmai előírások szerint 30/35 éves kor felett implantált emlőről is mammográfiát kell készíteni, az ultrahang önmagában nem elegendő emlődaganatok megtalálására vagy kizárására. Ne aggódjon, az Eklund felvétel során az implantátumot félretoljuk, nem kerül közvetlenül összenyomásra.

Létezik-e sürgősségi emlővizsgálat?

Leggyakrabban terhesség vagy szoptatás idején, de ritkán más időszakokban is felléphet hirtelen kialakuló, bőrpírral, nagy fájdalommal, tapintható elváltozással, hőemelkedéssel vagy lázzal járó emlőgyulladás. Ilyen esetben, az Ön beutaló orvosa külön kérésére – orvosunkkal történt telefonmegbeszélés alapján – soron kívül adunk időpontot. Tapintható csomó nem számít sürgősségi esetnek.

Férfiak emlővizsgálata:

Férfi betegek emlőpanasza esetén 30 éves kor felett mammográfiát és ultrahangot, alatta csak ultrahang vizsgálatot végzünk, szükség esetén kiegészítve más eljárásokkal.

 

Szeretettel várjuk központunkban!

Bármilyen emlőpanasz esetén forduljon hozzánk bizalommal!